Imamo nov državni praznik!


Včeraj smo v Sloveniji dobili nov državni praznik. Dan slovenskega športa, kot se praznik imenuje, bomo odslej vsi Slovenci in Slovenke praznovali 23. septembra. Žal, pa to ne bo dela prost dan. Predlog je bil v državnem zboru enotno podprt, saj je zanj glasovalo 74 poslancev. Očitno protestno, pa so se v stranki Levice glasovanja vzdržali. Namreč, niso uspeli s svojim dopolnilom k predlogu, da bi bil ta dan, se pravi 23. september, dela prost dan.

Praznik, dan slovenskega športa, bo posvečen slovenskemu športu ter njegovi promociji. Pobudnik praznika je Olimpijski komite Slovenije, ki si želi da bi državljani Slovenije ozavestili pomen športne dejavnosti, biti telesno aktivni ter tako skrbeti za boljše počutje. Da ima ukvarjanje s športom in redna telesna aktivnost pozitivne lastnosti, bodo pobudniki želeli prepričati tiste, ki se do sedaj s športom niso ukvarjali. Nad razglasitvijo novega slovenskega državnega praznika je navdušen tudi sam predsednik Borut Pahor.

23. september letos pa bo poleg praznovanja novega državnega praznika Dneva športa še dodatno praznično obarvan, saj ravno na ta dan mineva jubilejnih 20 let, odkar je na olimpijskih igrah v Sydneyu prvič zaigrala slovenska himna. Zdravljica je bila zaigrana, ko smo, prav tako prvič v samostojni zgodovini, Slovenci prišli do olimpijske zlate kolajne po zaslugi Iztoka Čopa in Luke Špika. Drugič pa je Zdravljica v Sydneyu zadonela za prav tako prejeto najžlahtnejšo kovino, odličnega strelca, Rajmonda Debevca.

Nedavni prispevki