Italija prepovedala vstop v šolo otrokom, ki niso bili cepljeni


V Italiji je več mesecev potekala nacionalna razprava o obveznem cepljenju. Staršem je zagrožena kazen 500€, če pošljejo necepljene otroke v šolo. Šole lahko necepljenim otrokom mlajšim od šest let tudi prepovejo vstop v šolo.

Nov zakon je bil uveden v času, ko je prišlo do velikega porasta števila otrok, ki so dobili ošpice. Po novem zakonu morajo otroci prejeti več obveznih imunizacij, preden lahko začnejo obiskovati šolo. Med obveznimi cepivi so cepiva za norice, otroško paralizo, ošpice, mumps in rdečke.

Starši otrok mlajših od šest let, ki ne bodo priložili dokazila o cepljenju otroka, svojih malčkov ne bodo smeli vpisati v vrtec. Otrokom med šestim in šestnajstim letom starosti ne bo prepovedano obiskovati šole, vendar so zagrožene kazni za starše, ki ne bodo poskrbeli za primerno cepljenje svojih otrok.

Rok za cepljenje otrok je potekel v ponedeljek. Vsi starši, ki v danem roku niso poskrbeli za primerno cepljenje, bodo bili sedaj sankcionirani s kaznimi do višine 500€.

cepiva

Za izvajanje zakona so odgovorne regionalne oblasti, ki so se na nov zakon odzvale zelo različno. V Bologni so oblasti že iz šol suspendirale več kot 300 otrok, ki niso bili ustrezno cepljeni. V nekaterih drugih regijah pa so se odločili podaljšati rok za cepljenje otrok.

Italija se je zakon odločila sprejeti, ker so se v državi soočali s prenizko stopnjo cepljenosti otrok. Trenutno je cepljenih le približno 80% ljudi, ta stopnja bi morala biti po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije vsaj 95%.

Italijanska vlada je sporočila, da so po sprejetju zakona zaznali povečanje števila cepljenj, zato že oznanjajo, da je nov zakon uspešen in primeren ter je dosegel svoj namen. Predvidevajo, da se bo v prihodnje število cepljenih otrok še povečala in bodo kmalu dosegli 95% stopnjo cepljenosti otrok.

Zakon se je pripravljal že dlje časa. Ko je trenutna italijanska koalicija prevzela oblast, so sprva nameravali celo ukiniti obvezno cepljenje, vendar so kasneje spremenili mnenje in se zavzeli za obvezno cepljenje otrok.

Nedavni prispevki