Izgorelost – uničujoča bolezen sodobnega časa


Na našem delovnem mestu preživimo večino časa. Poklicna izgorelost je dejansko najbolj pogosta bolezen današnjega časa in škoduje vašemu zdravju bolj kot se zavedate. To, da smo zaposleni nam zagotavlja eksistenčno varnost, delo nas izpopolnjuje, prinaša samospoštovanje in samozavest, na drugi strani pa je naše delo lahko tudi vir nezadovoljstva in negativnih vplivov. Ko govorimo o izgorelosti, je potrebno povedati, da se ta ne pojavi kar čez noč. Izgorelost je posledica. Posledica izpostavljenosti dolgotrajnemu stresu in je stanje psihofizične in čustvene utrujenosti daljšega obdobja. Ko smo izgoreli, nimamo energije in ne delovne vneme.

O izgorelosti ponavadi razmišljamo kot o individualnem problemu, pa ni tako. Problema izgorelosti ni moč (samo)rešiti z »učenjem reči ne«, vadbami joge, uporabo dihalnih tehnik sproščanja itd. Seznam samopomoči je dolg, a to ni dovolj. Izgorelost posameznika ni problem le posameznika temveč je problem mnogo širši. Predvsem pa je potrebno prepoznati izgorelost oziroma njene tipične znake.

Večina zaposlenih, ki so izgoreli, bo vseeno hodila v službo in delala. Zaposleni s tipičnimi znaki izgorelosti se ponavadi situacije niti ne zavedajo. Verjamejo, da so “samo” v stresu. Vendar stres običajno doživljamo kot občutek tesnobe, občutek krivde…, medtem ko izgorelost pogosteje doživljamo kot nemoč, brezup ali apatijo. Zaposleni, ki je izgorel, bo delal več napak in imel manjšo produktivnost. Če nadrejeni to ne opazi ali opazi, pa ne ukrepa, se lahko negativni učinki pri zaposlenemu znatno povečujejo.

Nekaj znakov izgorelosti smo že omenili zgoraj, torej zmanjšana učinkovitost, pri delu je vse več napak, znižana je delovna vnema. Kaj pa drugi znaki? Tu so še: utrujenost, stalni glavobol, močna razdražljivost, povečano sumničenje, za neko delo se porabi več časa kot običajno, fizična utrujenost, zmanjšana produktivnost, nezadovoljstvo pri delu, več smo odsotni, slaba komunikacija ali je sploh ni.

Eden največjih problemov posameznika je, da fazi izčrpanosti in utrujenosti ne posveča pozornosti, temveč začne lagati sam sebi. Takšne tipične laži so na primer: to bo minilo, vzel bom dopust in bom potem vredu, kmalu bo vse dobro, ali pa, ljudje so odvisni od mene, samo utrujen sem itd.

Namesto da posameznik tipične opozorilne znake izgorelosti ignorira, se je potrebno vsak dan boriti proti temu problemu. Začnimo s tem, da se v službi prenehamo odzivati na zahteve drugih, čeprav smo sami zasuti z delom. Vsak naj opravi svoje delo. Čeprav je za nekatere težko, je nujno potrebno reči tudi NE.  Velikokrat se zgodi, da opisi delovnih mest ne odražajo dejanskega dela, ki ga opravljate, zato je prav, da se o tem pogovorite s šefom in mu predstavite delo, ki ga dejansko opravljate. Namesto da se sami s sabo soočite z vašo izgorelostjo, se o tem pogovorite s sodelavci. Bodite opora drug drugemu, pomagalo bo tudi vam. Če se počutite slabo, utrujeno, fizično in psihično na dnu, si vzemite nekaj prostih dni za počitek. Meditirajte. To je preizkušen način sproščanja misli.

Sicer pa, vikend je pred nami. Spočijte si in si naberite novih moči.

Nedavni prispevki