Izraelski znanstveniki trdijo, da bodo čez eno leto že imeli zdravilo za zdravljenje raka


Izraelsko podjetje Accelerated Evolution Biotechnologies razvija zdravilo za rak, ki uporablja posebno tehnologijo, za katero so znanstveniki lani prejeli Nobelovo nagrado.

Skupina raziskovalcev, ki razvija celovito zdravilo za rak, meni da bo zdravilo pripravljeno za testiranje čez eno leto.

Lastnik podjetja Dan Aridor je prepričan, da se zdravilo ne bo uporabljajo le za zdravljenje bolnikov z rakom, temveč tudi za druge bolezni. Zdravilo naj bi bilo zelo stroškovno učinkovito in imelo malo stranskih učinkov.

Mednarodna agencija za raziskavo raka ocenjuje, da vsako leto 18 milijonov diagnosticirajo ljudi z rakom. Aridor pravi, da zdravilo deluje podobno kot antibiotik. V razvoju uporabljajo tako imenovano SoAP platformo. Ta tehnologija omogoča znanstvenikom, da poiščejo določene celice in jih postavijo v koristne kategorije kot so antagonisti, inhibitorji in podobno. Za razvoj te tehnologije so lani prejeli Nobelovo nagrado.

rak

Dr. Ilan Morad meni, da se morajo osredotočiti predvsem na peptidne spojine in ne na beljakovine v svojem delu. S tem bodo končno lahko dosegli takšne rezultate kot so jih zdravila proti raku vedno obljubljala.

Večina zdravil za zdravljenje raka samo napadejo določeno tarčo (rakave celice) ne pa poti s pomočjo katerih se celice razmnožujejo. Novo zdravilo bo poleg tega, da bo napadala bolne celice, uničevalo tudi njihove poti po katerih se razmnožujejo. Prav tako bo lahko delovalo proti več receptorjem na enkrat.

Podjetje trenutno že prijavlja patente za tiste spojine, ki so zaenkrat najbolje delovale. Dr. Morad je povedal, da so prvi eksperimenti na miših, kot tudi in-vitro eksperimenti, zaenkrat bili uspešni.

Rezultati so konsistentni in ponavljajoči. Podjetje se trenutno pripravlja za prve klinične preizkuse, ki bodo trajala več let. Če se njihovo zdravila izkaže kot uspešno, bo to eden izmed najpomembnejših medicinskih znanstvenih dosežkov v človeški zgodovini do sedaj. Do konca preizkusov bomo morali počakati, da bomo videli ali bodo raziskovalci uspešni. Upajmo, da jim uspe.

Nedavni prispevki