Izstrelitev rakete s prvima slovenskima satelitoma znova prestavljena


Včeraj bi morali ob 3.51 po srednjeevropskem času iz francoskega vesoljskega centra v Kourouju v Gvajani izstreliti evropsko raketo Vega skupaj s 53 majhnimi sateliti, med katerimi sta tudi dva slovenska. Polet je bil odpovedan in prestavljen, krivo pa naj bi bilo slabo vreme in premočni vetrovi. Polet rakete v vesolje je bil že večkrat prestavljen.

Prvotno bi morala v vesolje poleteti že lansko leto, v mesecu septembru, vendar je raketa eksplodirala zaradi napake na motorju. Naslednji polet je bil načrtovan v letošnjem marcu, vendar je bil odpovedan zaradi pandemije covid-19.

Naslednji datum naj bi bil načrtovan za ponedeljek. Da se z izstrelitvijo mudi je dejstvo, saj so raketa in sateliti lahko v pripravljenosti za izstrelitev v vesolje samo 12 dni. Če bo zaradi slabih vremenskih razmer ali morebitnih drugih vzrokov, polet v vesolje znova odpovedan, kot se je to zgodilo v zadnjih dveh tednih že dvakrat, bo potrebno raketo, prav tako satelite, na izstrelitev znova na novo pripraviti.

Izstrelitev rakete bo pomembna ne samo za slovensko temveč tudi evropsko in svetovno znanost. Neobičajno je namreč, da bi v vesolje poletelo toliko majhnih satelitov naenkrat.

Nedavni prispevki