Je jabolčni kis res čudežno zdravilo?


Predvsem starejši poznavalci in navdušenci jabolčnega kisa vam bodo znali povedati hvalnico o njegovem delovanju pri zdravljenju bolezni, pa tudi preprečevanju le-teh. Kis naj bi deloval baktericidno, zdravil kožne bolezni, lajšal prebavo in navsezadnje naj bi pomagal tudi pri hujšanju. Pa je jabolčni kis res tako čudežen?

Kis nastane s fermentacijo jabolčnega soka. Jabolčni sok fermentira najprej v jabolčnik, ki vsebuje alkohol, nato pa še v jabolčni kis. V kisu je več kot 30 pomembnih hranilnih snovi, 12 mineralov in več vitaminov. Vsebuje tudi pektin, ki ugodno deluje na srce. Jabolčni kis ima številne zdravstvene koristi, vendar pa obstaja tako pravilen kot tudi napačen način uporabe in ravno slednji je lahko za naše zdravje nevaren.

Jabolčnega kisa nikoli ne pijte kot samostojno pijačo, saj lahko kislina poškoduje zobno sklenino, požiralnik in povzroči težave v želodcu. Kis se vedno redči z vodo v razmerju 1:6 in nikoli se ga ne uživa na prazen želodec. Pozitivni učinki kisa  naj bi bili tudi v tem, da kislina uravnava Ph v telesu.

Naše babice so s kisom zdravile vneto grlo, pa tudi krčne žile, vendar ni znanstveno potrjenih dokazov, ki bi te  pozitivne učinke podprli. Prav tako ni znanstveno dokazano, da se s pitjem kisa resnično izgublja težo, kot to zatrjujejo navdušeni uporabniki kisa. Je pa dokazano na Japonskem, da kis izboljšuje raven sladkorja v krvi in pomaga ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2.

Nič ne bo škodovalo, če boste zaužili žličko kisa razredčenega z veliko vode enkrat dnevno, nikakor pa ne gre z uživanjem kisa pretiravati. Kis v telesu niža raven kalija, kar lahko povzroči osteoporozo. Kis torej ni čudežno zdravilo. Ne škoduje, vendar bomo večji učinek na telo dosegli, če bomo namesto samega kisa uživali jabolka. Znan je rek,  jabolko na dan, odžene zdravnika stran. Z jabolkom boste vase vnesli tudi vitamine in minerale. Jabolka so nedvomno zdravju prijaznejša odločitev, kis pa lahko zaužijemo na primer v solati.

Nedavni prispevki