Jezero Jasna v osrčju Julijskih alp


Jezero Jasna se nahaja v središču prečudovitih Julijskih Alp, le kakšna dva kilometra iz Kranjske gore, v smeri proti  gorskemu prelazu Vršič.

Jezero Jasna je umetno jezero, ki je »nastalo« na mestu, kjer so v tridesetih letih prejšnjega stoletja postavili zunanji bazen z ogrevano vodo. Bazen so čez nekaj let podrli, na njegovem mestu pa je ostalo jezero. V devetdesetih letih so poleg , v gramozni jami, ustvarili še eno jezero. Jezero Jasna torej tvorita dve jezeri, ki sta med seboj povezani. Pri jezeru Jasna je tudi sotočje  Velike in Male Pišnice. Potočka Velika in Mala Pišnica tečeta po osrednjem območju Triglavskega narodnega parka. Ob njunem sotočju je tudi začetek gozdnega rezervata Mala Pišnica, ki je bil že leta 1951 zavarovan kot naravna znamenitost. Bister alpski potok Pišnica se v Kranjski gori izliva v reko Savo Dolinko.

Če boste torej hoteli obiskati Jezero Jasna, se v Kranjski gori usmerite proti Vršiški cesti. Do jezera se lahko zapeljete z avtom, ki ga lahko potem parkirate neposredno ob jezeru, na brezplačnem parkirišču. Ker pa je iz Kranjske gore do jezera Jasna samo dva kilometra se rajši tja odpravite  s kolesom ali pa kar peš.

Še v Kranjski gori boste lahko ob poti proti jezeru Jasna, na desni strani ceste, zagledali skulpturo Kekca, najbolj znanega slovenskega literarnega lika in junaka iz planinske pripovedi avtorja Josipa Vandota, ob katerem se bodo zagotovo pomudili vaši najmlajši. Ko boste pot nadaljevali proti Jezeru Jasna,  boste lahko tik preden pridete do jezera, ob cesti že občudovali potok Pišnica, čist gorski potok, ki je tudi znan iz Kekčeve pripovedi.

Jezero Jasna

Po dobrih petnajstih minutah boste prispeli do Jezera Jasna. To je prelepo gorsko, umetno jezero, s kristalno čisto, zelenkasto vodo, ki pa je večino leta ledeno mrzla, a se poleti vedno najde kdo, ki si upa skočiti vanjo. V ta namen je okrog jezera postavljenih kar nekaj lesenih pomolov,  tisti bolj drzni pa skačejo v vodo tudi z šest metrov visokega lesenega  razglednega stolpa.

Okrog jezera se lahko sprehodite po »gorsko« belem produ ob jezeru in potoku Pišnica ali pa po uhojeni sprehajalni poti, ki je speljana okoli jezera. Jezero Jasna obkrožajo čudoviti vrhovi Julijskih Alp, najmogočnejša med njimi sta Razor in Prisank. S poti okrog jezera Jasna že lahko občudujete veliko okno v steni Prisanka, ki je najbolj znano naravno okno v Julijskih Alpah. Visoko je okoli 80 metrov in široko okoli 40 metrov.

Preden pridete do jezera Jasna vas najprej na desni strani ceste  »pričaka« parkirišče, malo naprej , na potočku, pa lična lesena hišica – mini mlinček, po katerem šumi bistra voda. Par korakov dalje se že lahko osvežite s slastnim sladoledom in osvežilno pijačo.

Ko boste pot nadaljevali, boste na desni občudovali tipičen alpski kanjon, kjer se začenja pot po čudoviti dolini Male Pišnice, po kateri se da priti tudi do alpskega pragozda, kjer rastejo stoletni macesni. Vendar pa pot ni urejena za sprehajalce.

Ko prehodimo dobro polovico poti okrog jezera, pridemo do razglednega stolpa. Leseni stolp je visok približno šest metrov in če se povzpnemo nanj, bomo imeli prekrasen razgled na dolino potoka Pišnica, na jezero Jasna, okoliške vrhove gora, zeleni gozd, s katerim so poraščena pobočja gora in lesene planinske koče in hišice, ki se skrivajo med zelenjem dreves.

V bližini razglednega stolpa, ki se nahaja na levi strani jezera, če gledamo iz smeri Kranjske gore, se nahaja tudi Kneippova pot. Poimenovana je po nemškem duhovniku Sebastianu Kneippu, ki je odkril zdravilne učinke izmeničnih vodnih kopeli. Znano je, da hoja po hladni vodi krepi naš imunski sistem, poživlja telo in blaži učinke stresa. Pot je narejena iz kamnov različnih velikosti, ki so postavljeni po plitvini jezera in v takšnem razmaku, da jih lahko prehodi tudi otrok.

Ne daleč stran od razglednega stolpa se nahajajo tudi različna igrala za otroke ,  sposojevalnica čolnov, s katerim se lahko popeljemo po jezeru,  »naprave« za merjenje naših spretnosti, meni na primer najbolj zanimiva – hoja po vrvi, napeti med dvema drevesoma…in pa veliko klopc, na katerih lahko posedimo in občudujemo lepote našega gorskega sveta.

Posamezni deli kopnega okrog dveh jezer so med seboj povezani z lesenimi mostički. Na osrednjem prehodu med jezeroma se nahaja tudi prisrčna fotografska točka in sicer leseni okvir s klopco, na kateri sedi iz lesa narejeni Kosobrinom, dobrosrčni in strahopetni možic, še en junak iz Kekčeve pripovedi.

V resju ob robu jezera bomo opazili  prisrčne račke, ki se skrivajo pred obiskovalci. Tisti, ki radi lovijo ribe, pa bodo tudi prišli na svoj račun, saj je jezero Jasna znan ribolovni revir.

Ko obkrožimo jezero Jasna, pridemo še do bronastega kipa kozoroga na naravni skali. Kip je delo akademskega kiparja Stojana Batiča. Med njegova pomembnejša dela, ki stojijo v Ljubljani, štejemo fontano Urška in povodni mož, Plesalca, Igralec na lutnjo… Ob kipu kozoroga je po navadi  gneča, saj se vsak obiskovalec želi fotografirati ob kozorogu, ki je »zaščitni znak« jezera Jasna.

Jezero Jasna je čudovita destinacija za sprehod, na katerem boste uživali v lepotah neokrnjene gorske narave, čistem alpskem zraku in tišini, ki jo »zmotijo« le ptičje petje, žuborenje vode in šelestenje listja dreves v vetru.

Recent Posts