Joj, ti polži ali kako jih odstraniti iz našega vrta


Saj poznate situacijo, ko na vrtu vse lepo raste, dokler…

V naš vrtiček dnevno zahajamo, vanj vlagamo veliko prostega časa in truda in tudi ljubezni. In kako lep je pogled na naš urejen vrtiček! Zelenjava, solata, jagode, vse lepo raste. Ni lepšega občutka ko za kosilo lahko skuhaš zelenjavo iz svojega vrta.

In potem za soncem pride dež. Čeprav bi se ga morali veseliti, saj je zemlja precej suha, se ga ne. Zakaj ne? Ker z dežjem pridejo na plano največji sovražniki našega vrta. Polži. Tisti brez hišice, lazarji. Pojedo vse kar vidijo pred seboj. Predvsem pa obožujejo solato.

Po vsakem dežju je zato potrebno napovedati boj polžem. Sama jih odstranjujem  kar fizično, z majhno lopatko jih pobiram in nato odvžem stran od vrta. Po nasvetu tašče, polže pobiram zgodaj zjutraj, saj se podnevi skrijejo v svoja skrivališča pod zemljo.

Pred časom sem dobila nasvet sosede, da nanje stresem malo soli. Sol na njih zares deluje, ampak, ker sem mehkega srca, se mi ta način ne zdi human. Če se že odločite za ta način odstranjevanja polžev pazite, da soli ne trosite po vrtu ali vaših vrtninah, saj lahko uničite naravno kislost zemlje – Ph vrednost.

Polžem lahko nastavite različne pasti. Ko sem spraševala izkušene ljudi za nasvet, kako odstraniti polže, sem dobila veliko zelo dobrih in izvirnih idej. Ena izmed njih se mi je zdela naravnost smešna. Baje imajo polži zelo radi pivo. Zato jih lahko razveselite in jim v plastične lončke ali kakšne druge posodice, ki jih nato zakopljete v zemljo, nalijete pivo. Vonj hmelja jih bo privabil. Ujeli se bodo v lonček in se utopili.

Da bi se na naraven način znebili polžev, lahko potrosite zdrobljene jajčne lupine okoli  vaše vrtnine. Polži se bodo tej oviri odmaknili, saj jih bodo razdrobljene jajčne lupine porezale. Na podoben način delujeta tudi žagovina in lesni pepel. Med naraven način odstranjevanja polžev sodi tudi posipavanje vrta s koruznim zdrobom. Po zaužitju le-tega se namreč polžev trebuh napihne, posledično polž pogine.

Če ste ljubitelj kave, kavno usedlino ne zavrzite temveč jo prihranite. Kavna usedlina polžem smrdi, nanje pa vpliva tudi kofein, ki preide skozi njihovo kožo.

In nenazadnje, še nasvet, da se zemlja čim več rahlja in prekopava okoli naših vrtnin, saj s tem prvič, odstranjujemo vlago pod zemljo in drugič, lažje boste odkrili prisotnost skritih polžev  in njihovih jajčec v zemlji.

Recent Posts