Južnokorejski starši najemajo huligane, da zaustavijo šolske nasilneže


V Južni Koreji starši najemajo mišičaste, tetovirane moške, ki se predstavljajo kot strici otrok, da bi zaščitili svoje hčere in sinove pred nasilneži v šoli.

Lokalni mediji v Južni Koreji poročajo, da podjetja, ki nudijo to storitev, zaračunajo od 450 do 1790 dolarjev na dan. Obupani starši plačujejo visoke cene, da zagotovijo varnost svojih otrok pred nasilnimi sošolci.

Podjetja ponujajo različne pakete za zaskrbljene starše. Paket “stric” vključuje spremljanje otroka v in izven šole in opozorilo nasilnežem naj se otroka izogibajo. Paket “dokaz” vključuje snemanje nasilnežev in posredovanje videoposnetkov šoli. Najdražji paket je paket “spremljevalec,” ki vključuje obisk staršev nasilneža na njihovem delovnem mestu in javno sramotenje staršev zaradi dejanj njihovega otroka.

Samomor je najpogostejši vzrok smrti med mladimi Korejci v starosti od 15 do 24 let. Raziskovalci verjamejo, da so samomori povezani z zelo konkurenčnim akademskim okoljem in ustrahovanjem po šolah.

V prejšnjih letih se je problematika nasilništva v šolah v medijih in korejski družbi zanemarjala ter se z njo niso ukvarjali. Nedavno se je to spremenilo in se o teh težavah več poroča, kar je povzročilo, da so korejski starši postali zaskrbljeni zaradi stanja po šolah.

Južna Koreja

Trenutno je v korejskih medijih v ospredju primer, ko sta korejska starša najela huligane, da obračunajo z nasilnežem, ki je pretepel njunega sina. Fant, ki je bil pretepen, je poklical nasilneža in mu rekel naj nujno pride v park. Tam ga je pričakala skupina moških, ki ga je prisilila, da je pokleknil in se opravičil svojemu sovrstniku.

Skrajni ukrep najemanja odrasli moških, da grozijo najstnikom, se je začel nedavno pojavljati po letih zanemarjanja problematike šolskega nasilja.

Raziskava izvedena leta 2013 je ugotovila, da je eden izmed desetih korejskih učencev v osnovnih in srednjih šolah, bil podvržen nasilju s strani sovrstnikov.

Nasilništvo v šolah je prvič prišlo v oči javnosti leta 2011, ko je 13-letni korejski učenec skočil v smrt iz stanovanjskega bloka. V poslovilnem sporočilu je zapisal, da si je vzel življenje, zaradi hudega ustrahovanja kateremu je bil podvržen v šoli.

Tragedija leta 2011 je povzročila večjo ozaveščenost o problemu, vendar zadnje številke kažejo da problematika še zmeraj ni dovolj dobro obravnavana in bo potrebno vpeljati še veliko sprememb.

Recent Posts