Kako najeti plovilo brez izpita?


V poletni sezoni počitnic ob morju se verjetno številni sprašujete kako bi lahko najeli plovilo brez izpita. Saj vsi dobro vemo, da poleti prija vožnja s čolnom, barko, jadrnico ali jahto po morju. Ne le, da lahko uživamo v vrhunskih razgledih na obalo, ampak lahko tudi dosežemo kraje in kotičke, ki jih sicer preko kopnega ne bi mogli. Poleg tega pa je plovba s plovili tako osvobajajoča. Prav plutje nudi neizmerno mero zadovoljstva. Ampak število ljudi, ki imajo opravljene izpite za plovbo je v Sloveniji relativno majhno, zato smo za vas pripravili pregled zahtev, ki vam omogočajo, da najamete plovilo brez izpita.

Kako najeti plovilo brez izpita

Če ste brez izpita za čoln vas ne rabi pretirano skrbeti, saj pravilnik o upravljanju s čolni določa nekaj izjem, po katerih je možno upravljati s plovili tudi brez opravljenega izpita ali usposabljanja za vodenje čolnov. Slovenski pravilnik namreč določa, da se usposobljenost za voditelja čolnov brez opravljenega izpita prizna trem kategorijam oseb. V to spadajo vsi tisti, ki so pridobili strokovno izobrazbo plovbni tehnik ali strojni tehnik ali inženir pomorstva – smer navtika. Verjetno lahko z veliko verjetnostjo ugotovimo, da je teh oseb le malo med nami.

Podobno velja tudi za drugi dve izjemi: to so ljudje, ki so opravili izpit za pomorščaka ladje trgovske mornarice v krovni službi ali izpit za častnika v strojni službi; ter vse častnike mornarice Slovenske vojske. Število izjem, ki se jim prizna upravljanje plovil brez opravljenega izpita je torej majhno, še manj pa je ljudi, ki te izjeme izpolnjujejo. Na srečo pa slovenska zakonodaja in pravilniki omogočajo, da se lahko vozi in upravlja čoln brez izpita.

Štirinajsti člen pravilnika namreč določa, da oseba lahko upravlja čoln na vesla in čoln na jadra do dolžine sedmih metrov brez potrdila o opravljenem preizkusu znanja. Povedano drugače, vsakdo lahko brez izpita vozi in upravlja čoln na vesla, ki ne sme biti daljši od sedmih metrov. Enako velja tudi za čoln z jadri oziroma jadrnico. V slovenskih teritorialnih vodah lahko tako tudi brez izpita upravljate take čolne. Za vse ostale čolne in vsa ostala plovila pa velja, da morate imeti veljaven in opravljen izpit, da bi z njim lahko upravljali. Če želite voziti motorni čoln brez izpita, torej kršite veljavne predpise, saj so edine izjeme določene le v štirinajstem členu. Ta med drugim tudi določa, da oseba upravlja čoln z motorjem moči do 7,35 kW in do sedem metrov dolžine ali vodni skuter, a mora imeti najmanj potrdilo o opravljenem preizkusu znanja in mora biti stara najmanj 16 let. Brez tega potrdila boste torej v prekršku, zaradi česar vas lahko policist in inšpektor kaznujeta.

Slovenski predpisi torej omogočajo nekaj izjem, zato je najem čolna brez izpita v Sloveniji nekoliko enostavnejši, kot je na primer na Hrvaškem, kjer imajo to področje drugače urejeno. Kljub podobnostim pa je sistem, da lahko upravljate čoln brez izpita na Hrvaškem, drugačen. Tamkajšnji predpisi delijo plovila v različne oziroma drugačne kategorije. Zato je tudi dostop do takih plovil drugačen. Hrvaška zakonodaja deli plovila v tri kategorije.

Brodica je plovilo, ki meri med poltretjim metrom in 15 metri. Jahta je plovilo, ki je daljše od 15 metrov in je namenjeno daljšemu bivanju do skupno ducata potnikov in članov posadke. Nato pa je še čamac, ki je plovilo, ki je namenjeno plovbi po notranjih vodah in lahko v dolžino meri med poldrugim metrom in 20 metri.

Če imate potrdilo o opravljenem preizkusu znanja za upravljanje čolna, boste na hrvaškem lahko najeli brodico, ki v dolžino ne sme meriti več kot sedem metrov in je ne sme poganjati motor, ki bi bil močnejši od 7,35 kW. Pri tem pa morate plovilo najeti brez posadke ali pa za osebne potrebe. Zao ste lahko tudi med počitnikovanjem na Hrvaškem prepričani, da boste lahko najeli gumenjak brez izpita. Tako se boste lahko sami ali s prijatelji ali z družino odpeljali do vaše najbližje ali najljubše plaže. Tako boste lahko skrbi o parkingu pustili v hotelu ali apartmaju.

Recent Posts