Kako odvaditi otroka prekomerne uporabe digitalnih naprav?


Kar 72 odstotkov otrok, ki so mlajši od osem let,  uporablja tablice in pametne telefone, kar tretjina tega odstotka otrok pa predstavljajo otroci, ki so stari manj kot dve leti. Prekomerna izpostavljenost temu ima lahko dolgoročne negativne posledice. Modra svetloba, ki prihaja iz zaslona, kvari otrokov vid, saj lahko pride do zgodnje makularne degeneracije. Modra svetloba zmanjša izločanje hormona melatonina, ki je naravni regulator spanca. Dolgotrajno pomanjkanje spanja pa lahko pri otroku privede do vedenjskih težav, hkrati pa neprespanost povzroči prekomerno uživanje hrane, kar lahko vodi v debelost.

Čas počitnic je idealen, da poskušate pri otroku vsaj malo zmanjšati uporabo mobilnika ali tablice. Čeprav je telefon, sploh v času šolskih obveznosti, zelo koristen (v smislu dosegljivosti in varnosti otroka), pa je predvsem velik dejavnik tveganja za zasvojenost s spletom.

Možgani se razvijajo do nekje 20 leta starosti in otroci še nimajo sposobnosti po kontroli oziroma samodisciplini za uporabo telefona.  Odgovornost je na starših, da svojega otroka zaščitijo pred prekomerno uporabo in pred negativnimi posledicami uporabe mobilnih in drugih naprav. Če ne veste kako, vam ponujamo nekaj nasvetov.

Najprej se z otrokom pogovorite. Vaša odločitev, da mu omejite uporabo mobilne naprave ali tablice se mu bo, razumljivo, zdela nepoštena in stroga. Razložite mu, zakaj ste se tako odločili, pri tem pa nikar ne odgovarjajte na otrokova vprašanja zakaj, s klišejskimi stavki »ker sem jaz tako rekel« ali  »ker je to zate dobro«.  Pri svoji odločitvi vztrajajte. Oba s partnerjem! Če eden od staršev postavlja omejitve, drugi pa pri omejitvah ne vztraja, je vse skupaj brez veze, kvečjemu se bosta s partnerjem zaradi tega prepirala.

Bodite otroku vzor. Nehumano je otroku prepovedati uporabo njegove najljubše »igračke«, medtem ko boste vi vsak prosti trenutek brskali po telefonu. Raje prosti čas načrtujte skupaj in ga preživite na svežem zraku.

Zamenjajte torej navade. Otroku bo sprva dolgčas, počutil se bo izgubljenega. Spomnite se, kako so izgledale vaše počitnice, ko ste bili še otrok in takšne tehnologije še ni bilo na voljo.

Nedavni prispevki