Kako poskrbeti, da roboti in umetna inteligenca ne bodo prevzeli vaše službe?


Da se pripravimo na prihodnost, kjer bo umetna inteligenca pretresla celotne industrijske panoge, moramo razmisliti kako izobražujemo prihodnje generacije.

Vsako leto postaja umetna inteligenca bolj uporabna in razširjena, kar povzroča skrbi pri delavcih v različnih industrijah, kako bo nova doba avtomatizacija vplivala na njihovo poklicno pot.

Družba Pew Research je nedavno izvedla študijo v desetih naprednih gospodarstvih, kjer je večina vprašanih odgovorila, da pričakujejo, da bodo računalniki v naslednjih 50 letih opravili veliko delo, ki ga danes opravljajo ljudje.

Očitno je, da so delavci vedno bolj zaskrbljeni kakšen vpliv bo imela umetna inteligenca in avtomatizacija industrijskih procesov na trg dela.

Ocene koliko delovne sile je mogoče avtomatizirati so zelo različne. Gibljejo se med 9 % in 47 %. Svetovalno podjetje McKinsey ocenjuje, da bi že do leta 2030 lahko 800 milijonov delavcev nadomestili roboti.

AI

Torej če avtomatizacija ogroža tako veliko služb ali obstajajo načini kako se zaščititi pred njo. Ali nam lahko pri tem pomaga izobrazba.

Strokovnjaki pravijo, da je zaščita pred avtomatizacijo manj odvisna od izbrane poklicne poti in bolj od nenehnega učenja novih veščin, ki nam bodo pomagale, da ostanemo v koraku z novostmi v naši izbrani panogi.

Da se bodo delavci lahko prilagodili novemu okolju, je pomembno da se tudi spremeni način izobraževanja.

Nekateri delavci se v novem okolju ne bodo znašli, drugi pa se bodo privadili dela z novimi napravami in umetno inteligenci in bodo delali skupaj z njo, zaradi česar bodo veliko bolj produktivni.

Tisti delavci, ki se že danes ukvarjajo s programiranjem in inženiringom, bodo bolje pripravljeni na prihajajoče spremembe.

Delavci bodo morali postati podatkovno pismeni, kar pomeni, da bodo znali brati, analizirati in uporabiti velike količine podatkov, ki dan danes vse bolj usmerjajo vse dejavnosti v gospodarstvu.

AI

Indranil Roy vodja centra za prihodnost dela v podjetju Deloitte pravi, da je eno generacijo nazaj bila razpolovna doba spretnosti približno 26 let, danes je ta doba štiri leta in pol. To pomeni, da se morajo univerze osredotočati na vseživljenjsko izobraževanje in izobraževanje ljudi, ki so danes že dlje časa zaposleni.

Roy je povedal, da se bodo ljudje morali navaditi na delo skupaj z roboti in umetno inteligenco. V podjetju Deloitte že danes v nekaterih sestankih sodeluje umetna inteligenca.

Kljub temu pa naprave ne morejo nikoli popolnoma nadomestiti ljudi. Ljudje smo ustvarjalni, inovativni, podjetni. Zmožni smo učinkovito komunicirati z drugimi ljudmi, delati z njimi in biti empatični. Lahko se prilagajamo različnim kulturam in okoljem, sposobni smo delati z ljudmi iz različnih ozadij. Lahko smo globalni. Morda bo ob prihajajoči robotski revoluciji postalo še toliko bolj pomembno, da se ljudje znamo predvsem obnašati kot ljudje. Kot tisto kar nas dela unikatno in ni možno z nobeno napravo nadomestiti.

Nedavni prispevki