Kako se soočiti s prevaro partnerja


Varanje ali nezvestoba v partnerski zvezi je vedno  tema, ki razdvaja ljudi. V sodobni družbi pa se pari vedno pogosteje srečujejo s to oviro. Dejstvo, ki se ga moramo zavedati je, da je varanje vedno posledica. Posledica, ki je sicer nedopustna in vedno prizadene drugega partnerja, ampak vzrok prevare največkrat tiči v neskladju partnerskega odnosa, kar pa ni nujno, da govorimo samo o neskladju v spolnosti.

Varanje ni značilno samo za moške, tudi ženske varajo. Povsem človeško je, da nas zanima, zakaj nas je partner prevaral, ampak na to vprašanje odgovor ni preprost. Lahko je vzrok težava v zakonski zvezi ali pa je vzrok popolnoma nepovezan z vami. Ne glede na vzrok, pa mora prevarani v sebi rešiti veliko zapletenih občutkov. V nadaljevanju navajamo predloge, kako se najlaže spopasti s prevaro.

  1. Sprejmite svoje občutke

Šok, jeza, bolečina, depresija, zmeda in strah so normalni občutki.  Negativna čustva pa ne bodo minila, z njimi se je potrebno soočiti.

  1. Ne iščite maščevanja

Prevara partnerja je v vas sprožila jezo ali celo bes. V takem stanju bi bil vaš, nagonsko, prvi odziv kaznovati partnerja. Ampak ne počnite tega, to daje občutek trenutnega zadovoljstva. Situacijo prespite, ravnajte pametno. Premislite tudi preden vsem povprek poveste, da vas je partner prevaral. Ljudem se boste smilili, ampak vam to ne bo pomagalo. Najbolje je, da prevara ostane zasebna stvar.

  1. Poskusite poskrbeti zase

Ko mine začetni šok, pojdite ven v naravo. Mogoče s prijatelji na kavo. To bo pomagalo bolje kot morebitno prenažiranje s hrano, sladoledom ali čokolado. Tudi celodnevno spanje in smiljenje samemu sebi, ne bo dalo učinka. Spravite se k sebi in zaposlite možgane z drugimi mislimi.

  1. Izogibajte se krivdi

Kriviti sebe, svojega partnerja ali tretjo osebo, stanja v katerem ste se znašli, ne bo spremenilo.

  1. Otroka ne imejte pred seboj

Odnos s partnerjem po prevari je težak, ampak v to ne vključujte svojih otrok. Otroci niso nič krivi, ni pa tako redko, da otroci občutijo tesnobo in občutek krivde zaradi problemov staršev.

  1. Poiščite svetovanje

Če se ne morete soočiti z nezvestobo, obiščite pomoč. Preden se odločite, da boste končali partnerstvo, se malo ustavite. Izkušen terapevt vam lahko pomaga bolje komunicirati in premagovati občutek krivde, sramu in karkoli drugega, kar morda čutite. Če se odločite za konec zakonske zveze, boste vedeli, da se niste dovolj potrudili, da bi zveza  uspela.

  1. Bodite praktični

Če sumite, da pa bo afera partnerja najverjetneje pripeljala do konca vajine zveze, razmislite o praktičnih zadevah, na primer kje boste živeli.

  1. Dajte času čas

Nezvestoba je eden najtežjih izzivov, s katerimi se lahko sreča partnerska zveza. Ampak tudi prevara ne pomeni vedno, da je zveze kar konec. V kolikor je vsaj še malo upanja, da zveza lahko obstane, vztrajajte.  Vsak dan bo bolj jasno kako naprej – skupaj ali narazen. Seveda je vse odvisno od okoliščin, ampak sigurno pa velja temeljito premisliti in ne prehitevati z odločitvami zaradi jeze in besa.

Nedavni prispevki