Kamniška Bistrica nudi čudovito uživanje v naravi


Kamniška Bistrica me je v soboto zvabila, da sem izkoristila lep sončen dan in se že zgodaj zjutraj podala na organiziran pohod.

Štartala sem v Domžalah v parku Martina Krpana. Park se nahaja par deset metrov naprej od Domžalskega bazena. Tam sem prevzela letak z osnovnimi podatki o poti in prostorom za žige. Na poti je bilo dvajset postojank. Na desetih so se predstavljala razna društva, na desetih pa podjetja, ki so predstavljala svoje izdelke. Na nekaterih so potekale tudi nagradne igre.

Pot je potekala v glavnem po makadamski poti ob reki po ravnem. Le zadnji del je vodila po asfaltu v staro mestno jedro Kamnika. Dolžina trase je 14 km. Dolžine med posameznimi postojankami so neenakomerno razporejene, kar je dalo poti poseben čar. Animacije na njih pa zelo zanimive in raznolike. Na skoraj vseh pa plastenke z vodo. Tako je na dan prireditve ob poti zelo razgibano in skoraj nimaš časa misliti na to, da že dolgo hodiš. Kamniška Bistrica in drevesa ob njej blažijo sončno pripeko. Organizacija prireditve je na nivoju. Ob poti so tudi mobilna stranišča. Prireditev je kot nalašč za druženje in rekreacijo.

Oglejte si moje utrinke s pohoda:

Pot priporočam tudi za ostale dejavnosti. Mlade družine lahko uživajo z otroki v senci ob vodi ali blizu nje. Na delu poti sem odkrila čudovito plažo ob vodi. Kako se točno pride do nje po krajši poti, žal, ne vem. Je pa bližje Domžalam kot Kamniku. Ob poti je ogromno sence. Pravi raj za užitke v naravi. Tudi igrala so ob poti. Klopce in mizice. Za rekreativce je čudovita trasa za tek ali hitro hojo. Ob poti so postavljene številne fitnes naprave. Lahko se razgibate do mile volje.

Kamniška Bistrica je na nekaterih delih lahko dostopna. Naravna prha je v bližini. Tako je ob vodi približno 12 km poti. Pari si lahko omislite romantičen večer ob poti. Je tudi nekaj ozkih vzporedni potk prav ob reki. Nizko grmičevje pa kot nalašč za prepovedane neumnosti. Sončni zahod za kamniškimi planinami pa še polepša romantični večer. Večerjo iz malhe si privoščita kar na klopcah. Starejši pari in družbe pa lahko uživate poljubno ob poti. Pot je makadamska in ves čas po ravnini. Tako mine druženje kar prehitro. Trasa je nadvse primerna za nordijsko hojo. Palice v roke in akcija. Skratka, pot je namenjena in dosegljiva prav vsakomur in vsem. Le to vas lepo prosim, da odpadke odnesete s sabo in jih odložite v prvi zabojnik na poti domov.

Rekreacija in kulinarični užitki

Pohod, kot prireditev je iz velneškega vidika zelo priporočljiva. Nudi velik nabor telesne dejavnosti. Hoja, kot prva. Razgibavanje celega telesa na fitneških napravah. Na eni postojanki je potekala organizirana množična vadba t. i. Bootcamp. Kar se hrane tiče, je bilo za vsak okus nekaj. Palačinke. Sveže pečene. Suhe mesnine ali čevapi znanega kamniškega mesarskega mojstra. Energijske tablice trgovine z prilagojeno prehrano. Sveže sadje na nekaj stojnicah. Prav tako napitki. Tudi kekse so nam ponudili ob poti. V Kamniku pa si lahko po ugodni ceni privoščite še golaž s polento in nekatere dobrote iz polente.

Za vse ljubitelje narave

Kamniška Bistrica nudi sprostitev v naravi. Petje ptic je slišati na vsakem korake. Šumenje številnih slapov reke naravnost pomirja. Zelenje narave je naravno pomirjevalo. Svež zrak prav tako. Pot vodi tudi mimo žage, kjer že na daleč diši vonj sveže žaganega lesa. V tem času bezeg bujno cveti. Njegov prijeten vonj zaznaš že na daleč. Skrbniki so ob poti postavili tudi kamnite pitnike, da se popotniki lahko osvežijo s svežo tekočo vodo. Hoja pa je sama po sebi tudi zelo priporočljiva za zdravje. Če se predaš z vsemi čutili, pa te pot napolni z neizmerno energijo in prispeš na cilj vesel in zadovoljen. Kamniška Bistrica tako nudi skoraj vse, kar potrebuješ za kvalitetno sproščanje. Na koncu je organiziran tudi prevoz na začetno točko. Za prevoze je poskrbela avto hiša s svojimi vozili. Skratka prireditev je posebne vrste užitek in se je je vredno udeležiti.

Nedavni prispevki