Kar mogoče še niste vedeli o česnu


Da ima česen zdravilne učinke na človeka, vemo že iz pamtiveka. Ampak, a ste vedeli, da ga lahko uporabimo tudi za druge stvari in samo za naše zdravje? Na primer, česen je zaradi svojega ostrega vonja in okusa odlično sredstvo proti škodljivcem tako na rožah kot tudi na ostalih rastlinah.

Ampak, vrnimo se nazaj k česnu, ki še kako dobro dene človeku. Sicer nismo v dobi vampirjev in mogoče se vam bo zdelo nenavadno ali bizarno, toda ali veste, da če strok surovega česna položite pod svoj vzglavnik, bo med vašim spanjem njegov vonj odganjal komarje, pajke in druge žuželke. Vaš spanec bo veliko boljši, ne boste se več prebujali zaradi mrčesa, ki leta okrog vas. Na enak način lahko storite, če imate tudi sicer težave s spanjem ali pa mogoče napade panike. Ne verjamete? Česen so ravno za ta namen uporabljali že v antični dobi.

Česen pomaga uravnavati vaš spanec. Zagotovo veste, da je na dan priporočljivo pojesti vsaj en strok česna, svežega seveda. Je neprijetnega okusa in vonja, zato se mu marsikdo odpoveduje, ampak za vsako tegobo obstajajo  tudi rešitve. S strokom surovega česna boste v telo kalij in selen, magnezij, ter celo vitamin C.  Kalij skrbi da bo vaš krvni tlak znižan, vitamin C pa celo krepi vaše lase. Magnezij pa pomaga pri presnovi.

Če slučajno smrčite, potem si lahko pomagate s česnom.  3-4 stroke nasesekljanega česna dajte v vrelo vodo in nato vdihavajte paro. Para vam bo s pomočjo česna očistila dihalne poti in dihali boste precej lažje. Nedvomno boste tudi spali bolje. In vaš partner tudi.

Torej, poleg tega, da je česen znan kot naravni antibiotik, ki pomaga tako pri zniževanju krvnega pritiska, je koristen za srce in ožilje, utrjuje naš imunski sistem itd, ima pozitivne učinke tudi na drugih področjih. Le upoštevajte starodavne nasvete in pojejte vsaj en strok česna na dan. Če pa vas skrbi zadah, pa se le-temu lahko izognete z mlekom ali pa jabolkom.

Nedavni prispevki