Kitajska podjetja dajejo samskim ženskam starejšim od 30 let, dodaten dopust za iskanje partnerja


Dve kitajski podjetji nudita kitajskim ženskam starejšim od 30 let, dodatnih osem dni letnega dopusta, katerega naj bi namenile za iskanje partnerja.

Delavke v turistični atrakciji, ki temelji na življenju v času kitajske dinastije Song, lahko dodaten dopust koristijo med kitajskim novim letom (Kitajci letos praznujejo Novo leto 5. februarja po našem koledarju).

Samske ženske na Kitajskem v poznih dvajsetih in zgodnjih tridesetih, ki še niso poročene, veljajo za nezaželene. Tradicionalna kitajska prepričanja narekujejo, da s takšnimi ženskami mora biti nekaj narobe, zato v teh letih že zelo težko najdejo partnerja.

Naraščajoč srednji razred in diverzifikacija gospodarstva sta privedla do naraščajočega števila žensk, ki se raje osredotočajo na svojo kariero. Zato se poročajo kasneje ali pa ostanejo samske.

kitajska

Po podatkih Kitajskega ministrstva se je število porok od leta 2013, vsako leto zmanjšalo. Ocenjeno je da trenutno na Kitajskem živi 200 milijonov samskih ljudi.

Vse to še dodatno otežuje kitajsko demografsko gibanje. Število prebivalstva še zmeraj počasi narašča, čeprav je vlada že pred leti ukinila politiko enega otroka. Mnoge skrbi, da bo starajoča se družba in vse manjše število zaposlenih negativno vplivala na bodočo gospodarsko rast.

Leta 2018 so na Kitajskem zabeležili 15 milijonov rojstev, kar je dva milijona manj rojstev kot jih je bilo leta 2017. To predstavlja kar 12 odstotno zmanjšanje števila rojenih v enem samem letu.

LinkedIn Kitajska in L’Oreal Kitajska sta nedavno skupaj izvedla raziskavo med mladimi ženskami, rojenimi leta 1995 ali kasneje in ugotovila, da se kar osemdeset odstotkov žensk opisuje kot ekonomsko neodvisne ter sposobne in samo dvajset odstotkov kot ljubeče žene in matere.

Prvi primer “dopusta za iskanje partnerja” je bil izveden na srednji šoli na vzhodu Kitajske. Vodstvo šole se je odločilo, da bo podelilo samskim učiteljem, ki so se soočali z veliko stresa v vsakodnevnem življenju, dva dodatna prosta dneva na mesec, da se sprostijo in s tem povečajo moralo med svojimi zaposlenimi.

Nedavni prispevki