Kmalu uvedba aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi


Današnji podatki NIJZ potrjujejo 9 novih okužb, na podlagi včerajšnjih testiranj. Teh je bilo opravljenih 625. Na intenzivni negi ni nihče, hospitaliziranih pa je sedem ljudi.

Po podatkih covid-19 sledilnika, so med novookuženimi mlajši ljudje in sicer jih je največ, kar štirje, v starostni skupini od 15 do 24 let  in trije v starostni skupini od 35 do 44 let. Največ vseh okužb je potrjenih v Ljubljani in sicer od 86 aktivno okuženih, 16.

Vlada je v predlogu novele tretjega protikonskega zakona pripravila tudi pravno podlago za uvedbo mobilne aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi ter za nadzor karanten. Informacijski pooblaščenec sicer pravi, da jih predlagatelj do danes še ni seznanil s predlogom, da pa so bili o njem seznanjeni iz medijev. Informacijski pooblaščenec poudarja, da je le prostovoljna odločitev za aplikacijo lahko sprejemljiva. V kolikor bi bilo to obvezno, pa je potrebno spoštovati temeljne standarde varstva pravic posameznikov. V te pravice sodijo časovna omejenost aplikacije, uporaba aplikacija mora biti sorazmerna na zasledovan cilj in nujna prav tako pa mora spoštovati tako ustavne kot z zakonom določene pravice in omejitve.

Veliko vprašanj je tudi glede varovanja zasebnosti posameznikov ter varovanja osebnih podatkov, vendar informacijski pooblaščenec verjame, da jih bodo pripravljavci aplikacije upoštevali, prav tako izhodišča Evropske komisije.

Po besedah ministra za delo bi z množično uporabo aplikacije preprečili ponovno strogo teritorialno zapiranje. Kot primerne aplikacije ocenjujejo tiste, ki jih uporabljajo v Italiji in Nemčiji.

Nedavni prispevki