Kmalu v šole vsi otroci?

0
76

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji vladni novinarski konferenci o novostih, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, sporočil, da se s ponedeljkom, kakor je bilo že napovedano, v šole vračajo učenci devetih razredov. »Ta odločitev ostaja, to se bo v ponedeljek zgodilo,« je dejal Kacin. Kmalu jim bodo sledili še preostali razredi osnovne šole je obljubil. Kdaj se bo to zgodilo, ni povedal. Prav tako tudi še ni podatkov o odpiranju šol za učence s posebnimi potrebami, a Kacin zagotavlja, da bo na vladni novinarski konferenci v ponedeljek, 25. maja, na to odgovarjal direktor zavoda za šolstvo. Na konferenci v ponedeljek bo sodeloval tudi glavni epidemiolog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

S ponedeljkom, 18. maja, so se učenci prvih treh razredov osnovnih šol in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol po dobrih dveh mesecih izobraževanja od doma vrnili v učilnice. Svoja vrata so odprli tudi vrtci, fakultete in dijaški domovi. Večjih težav z vračanjem v šole za zdaj niso opazili, še vedno pa veljajo varnostni ukrepi. Razredi so razdeljeni na manjše učne skupine, učitelji morajo po priporočilih masko nositi ves čas. 

Vladni govorec Jelko Kacin pa se je odzval tudi na včerajšnje zaprtje vrtca in šole v Radencih. Izrazil je mnenje, da sta bila preplah v šoli v Radencih in odziv župana Romana Leljaka pretirana in odveč. Župan Leljak je sicer danes zjutraj umaknil sklep o zaprtju šole in vrtca na Kapeli zaradi suma na okužbo s koronavirusom pri enem od staršev, šola in vrtec pa sta danes v skladu s četrtkovo odločitvijo župana kljub temu zaprta, otroci in zaposleni so ostali doma. Znan je tudi že rezultat testa na okužbo s koronavirusom pri staršu enega izmed otrok, ki pa je bil negativen. Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da bi si želel, da bi župani najprej opravili konzultacijo z epidemiologom, preden zaženejo preplah.