Kolagen za sklepe


Človeški organizem je kompleksen sistem in ga poleg vode sestavljajo beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, rudnine, vitamini in mineralne snovi. Ena pomembnejših beljakovin za normalno delovanje človeškega telesa je kolagen, saj predstavlja kar 30 % vseh beljakovin v človeku. Nahaja se v vseh vezivnih tkivih, zato lahko rečemo, da povezuje naše telo in ga »drži skupaj«. Večina ljudi najprej pomisli na kolagen v koži, poleg tega pa se nahaja tudi v kosteh, kitah in hrustancu. Še posebej pomemben je kolagen v hrustancu – to je prožno in čvrsto tkivo, njegova naloga pa je blaženje udarcev in obremenitev v sklepih ter zadrževanje sklepne tekočine. Tekom staranja je kolagena v telesu zmeraj manj, saj ga telo ne zmore proizvajati več samo. Posledično pride do zmanjšane učinkovitosti regeneracije telesa, kar se med drugim kaže tudi v oteženem gibanju. Zato je pomembno vedeti, na kakšne načine lahko kolagen vnesemo v telo, kakšne so posledice njegovega pomanjkanja in predvsem to, kako z vnosom kolagena okrepiti sklepe za nemoteno, neovirano in neboleče gibanje.

kolagen

Kolagen, vrste kolagena in izvor kolagena v prehrani

Kolagen je nepogrešljiv protein za učinkovito delovanje človeškega telesa. Deluje kot lepilo in ima elastični efekt ne samo v koži, temveč tudi v sklepih in drugih delih človeškega telesa, zato je za naše zdravje nujna zadostna vsebnost kolagena v telesu. Obstaja več vrst kolagena, med katerimi so najpomembnejši trije tipi, ki jih najdemo tudi v prehranskih dopolnilih:

  • Tip I: največ ga je v morskih ribah, pa tudi v govedini in svinjini, ključen pa je za lep in mladosten videz kože, za lase, nohte, nekatere organe in kosti.
  • Tip II: najbolj zastopan je v govedini (hrustanec) in perutnini, v človeškem telesu pa ga najdemo v sklepih med hrustanci, zato je ključnega pomena za učinkovito delovanje sklepov. Smiselno ga je uživati, če se pojavljajo bolečine v sklepih ali ob težavah z osteoartrozo. V človeškem organizmu je tega tipa kolagena okoli 10 %.
  • Tip III: nahaja se v svinjini in v govedini (koža), v človeškem telesu pa je prisoten predvsem v elastičnih tkivih, pa tudi v drugih vezivnih tkivih.

Izvor kolagena so v veliki meri torej živalske kosti in ribja ali goveja koža, pri čemer je za sklepe, hrustanec in kosti najbolj uporaben goveji kolagen. Poleg tega je za tvorbo kolagena v človeškem telesu nepogrešljiv tudi vitamin C, ki ga je največ v limonah, pomarančah, kiviju, brokoliju, papriki in cvetači. Pomanjkanje kolagena v telesu se poleg težav s sklepi kaže tudi kot bolečine v kosteh, izrazitejši so problemi s kožo (gube, strije, brzde, rane), nohti in lasje so bolj lomljivi, šibki in krhki, opazna pa je tudi večja izčrpanost in telesna utrujenost.

 

Pomen kolagena v sklepih

Zdravi sklepi, v katerih je kolagen prisoten v zadostni količini, so pomembni za pravilno in ustrezno funkcioniranje gibal. Ob pomanjkanju se lahko hitro pojavijo vnetja, bolečine in druge težave pri gibanju in izvajanju športnih aktivnosti. Težave se pogosteje pojavljajo v zrelejših letih zaradi obrabe sklepnega hrustanca, saj se že po 20. letu v telesu nastajanje kolagena bistveno upočasni. Še izraziteje to postane po 35. letu, nekje po 40. letu pa je upad kolagena že veliko večji, kot se ga dejansko proizvede v telesu. Do 60. leta starosti je kolagen v telesu prisoten že v pol manjši količini v primerjavi s tistim iz 20. let. Vse to vodi do slabšega in manj učinkovitega obnavljanja sklepnega hrustanca, kar vodi do obrabe in posledično do bolečin v sklepih. Poleg starosti so odločilen dejavnik za tanjšanje hrustanca med sklepi športne poškodbe, ki povzročijo, da številne aktivnosti, v katerih smo prej uživali, začnejo povzročati bolečino.

kolagen

Kako lahko sami poskrbimo za boleče sklepe s pomočjo kolagena?

Na kakovost življenja ob bolečih sklepih lahko bistveno vplivamo sami z zdravim življenjskim slogom in ustrezno prehrano, bogato s kolagenom (že omenjene ribe, piščančje in goveje meso ter jajca), nepogrešljiva pa so tudi prehranska dopolnila s kolagenom. Številne raziskave so pokazale povezavo med osteoartritisom in rednim uživanjem prehranskih dodatkov s kolagenskimi peptidi. Dokazano je bilo, da kolagen učinkovito deluje pri zmanjšanju bolečin v sklepih, saj kolagenski peptidi podprejo sklepe in zmanjšajo njihovo vnetje. Pomagajo pri proizvodnji kolagena v telesu in s tem ohranjajo bolj mladostne sklepe.

Poleg tega je seveda treba odkriti tudi glavni vzrok za bolečine v sklepih – to je velikokrat oslabljen imunski sistem ali nasploh preobremenjeno telo, zato je poleg ustrezne prehrane ključna tudi zadostna količina telesne aktivnosti. Kolagen v obliki prehranskih dopolnil naj tako služi predvsem kot pripomoček za lajšanje in odpravljanje bolečin ter za krepitev sklepov za izboljšanje kvalitete življenja posameznika.

 

Recent Posts