Znano je, koliko milijard bo dobila Slovenija


Voditelji članic Evropske unije so peti dan pogajanj vendarle zaključili z dogovorom o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covid-19. Dogovor vključuje proračun unije za obdobje 2021-2027, v višini 1.074 milijard evrov in sklad za okrevanje v višini 750 milijard evrov.

Slovenija si je izborila najboljši izkupiček od vseh dosedanjih pogajanj, saj bo v naslednjih sedmih letih prejela 10,5 milijarde evrov, od tega 6,6 milijarde nepovratnih sredstev. Za kohezijo bodo namenjene tri milijarde, 2,1 milijarde evrov bo nepovratnih sredstev, 1.6 milijarde evrov gre za kmetijsko skupno politiko in 3,6 milijarde je namenjeno za posojila. Dodatno pa je 350 milijonov evrov namenjeno še za kohezijsko regijo Zahodna Slovenija.

Premier Janez Janša je izpostavil, da je bilo pogajanje tokrat drugačno, saj je tudi EU po brexitu drugačna, v smislu razmerja sil, vzpostavljajo pa se tudi nova ravnotežja, kar je prispevalo k temu, da so pogajanja trajala kar štiri dni.

Janša je še povedal, da je imela Slovenija do sedaj kot država vselej težave pri črpanju evropskih sredstev. Da bo tokrat drugače kot v preteklosti, bo imela vlada že v sredo delovno sejo na Brdu. Pripraviti je potrebno tudi državni program za okrevanje, ki ga predvideva dogovor, je še povedal premier.

Z dogovorom pa so večinoma zadovoljni tako v koaliciji kot v opoziciji.

Nedavni prispevki