Kombuča – recept za ta zdrav napitek je preprost


Človek že od nekdaj išče načine, kako bi okrepil svoje zdravje in ena od zanimivih alternativ je tudi kombuča. Recept zanjo si lahko preberete nekoliko nižje, za začetek pa naj na kratko le pojasnimo, kaj kombuča sploh je. Ker se besedna zveza ‘kombuča recept’ po spletu v zadnjem času išče precej pogosto, smo prepričani, da gre res za priljubljen pripravek, ki ga lahko za izboljšanje svojega telesnega ter duševnega počutja pripravite tudi sami.

Kaj je kombuča?

Recept za pripravo izredno zdravilnega napitka, ki ga lahko uživamo vse leto, še posebej pa ga je priporočljivo piti v hladnejših mesecih, ko je naš imunski sistem bolj ogrožen, je dokaj preprost. Zanj boste seveda potrebovali kombučo, ki je najpomembnejša sestavina tega tako imenovanega čudežnega napitka. Kombuča je namreč odličen vir probiotikov, pravijo ji čajna goba. Podobna je ‘klobuku’ v kisu, če povemo nekoliko strokovneje, pa gre za kulturo bakterij in kvasovk, ki v membrani živijo v simbiozi. Da si boste to ‘gobo’, ki v resnici ni prava goba, lažje predstavljali, naj dodamo, da je kombuča sluzasta masa, obdana s celulozno membrano. Kombuča je dokaj kompaktna, videti je kot malce debelejša palačinka, ni elastična, je pa precej usnjasta na otip in plava na vrhu tekočine.  Glede na to, koliko časa se ta kultura razvija, se kombuča tudi debeli.

Kombuča: recept za odličen vir zdravja

Kombuča kot goba je torej eno, kombuča kot napitek pa drugo. Goba je tista, ki običajen sladek čaj spremeni v napitek kombuča. Recept zanj si preberite v naslednjih vrsticah. V bistvu je kombuča, kakršno poznamo mi, fermentiran črni čaj. Nekateri naredijo kar mešanico črnega in zelenega čaja, vi pa se odločite po svoje. Poleg kombuče in črnega čaja boste za napitek potrebovali še vodo in sladkor ter seveda večji lonec. In še opozorilo: med pripravo kombuče pazite na čistočo, predvsem pa ne uporabljate kovinskih pripomočkov, ki bi morda prišli v stik z gobo. Pozorni bodite tudi na morebitne sledove plesni na kombuči. Če jih opazite, goba ne bo dobra za pripravo napitka.

Če vas na pultu torej že čaka ‘zrela’ kombuča, recept pravi, da za napitek najprej skuhamo čaj. Na liter vode ga uporabimo eno žličko, pa naj bo črni ali zeleni. Čaju dodamo sladkor in premešamo. V liter čaja lahko dodate nekje okoli 70 gramov sladkorja. Ko se čaj nekoliko ohladi, ga zlijemo v stekleno posodo, najbolje v velik kozarec, potem pa se vanj doda še kombuča – recept se zaključi s pokritjem posode s krpo. Krpo na kozarec dobro pritrdimo z elastiko, saj mora kombuča med fermentacijo dihati.

Kdaj je pripravljena kombuča? Recept oziroma njegovo uspešnost preizkusite po sedmih dneh

Tako pripravljen napitek pustite stati približno deset dni. Kaj se bo v teh dneh dogajalo? Mikroorganizmi kombuče bodo sestavine čaja in sladkor pridno predelale v različne kisline, ki uspešno razstrupljajo človekovo telo. Med njimi so ocetna, glukonska, oksalna kislina in še katera. V drugi polovici fermentacije, recimo na sedmi dan, že lahko poskusite, kakšen napitek ste pripravili. Kombučo lahko začnete poskušati in ko se vam zdi, da sta kislost in sladkost ravno dovolj uravnoteženi oziroma ko vam je napitek okusen, ga lahko začnete uživati vsakodnevno. Kombučo prelijte v steklenice oziroma kakšno drugo stekleno posodo ter jo hranite v hladilniku, kulturo kombuča pa s čistimi rokami previdno odstranite in shranite za naslednjič. Ko kultura postane črnkasta, jo morate zavreči.

Napitek mora imeti prijeten vonj

Če vas morda skrbi, kako se bo obnesla vaša kombuča, recept zanjo je namreč preprost, a vseeno gre lahko pri fermentaciji kaj narobe, smo pripravili še nekaj namigov. Če ima napitek kombuča neprijeten vonj (po gnilobi, plesni …), se je nekaj ponesrečilo. V kolikor na gobi ni videti plesni, jo uporabite še enkrat – s svežim čajem. Če pa na njej opazite plesen, zavrzite tako kulturo kot sam napitek. Morda vas bo med fermentacijo zmotilo, da kombuča enkrat plava na površju, drugič pa se potopi vse do dna. To je normalno, prav tako je normalno, če se na kulturi začnejo tvoriti rjave nitke ali pa sveža plast, ki je svetlejša od kulture.

Kako kombučo uživamo?

Pripravljen imamo napitek kombuča, recept za to, kako ga uživati, pa je preprost. Svetujemo, da z uživanjem ne pretiravate, ampak imejte tudi tu pravo mero. Zagotovo je zanimivo, da lahko s kombučo nadomestite kar velik del sladkanih pijač, na primer sokove, sladkane čaje, celo kavo in druge napitke, ki vsebujejo sladkor. Kombuča je namreč zanimivega okusa pa še osvežilna je, a ne popijte je več litrov dnevno, temveč bo povsem dovolj, če je boste vsak dan popili od dva do tri decilitre. Bodite pa pozorni na to, da je napitek še užiten. V kolikor v njem opazite plesen, ga morate zavreči.

Kombuča – recept za zdravje skozi vse leto

Kombuča je tako opevana zato, ker res ugodno vpliva na človekovo telo. Polna je namreč različnih organskih kislin, za katere vemo, da izboljšujejo človekovo zdravje in splošno počutje. Med njimi so poleg ocetne, jabolčne, oksalne kisline seveda pribiotiki, antioksidanti, aminokisline, vitamina B in C, aktivni encimi ter še kaj. Nič nenavadnega torej ni, da kombučo mnogi označujejo kar za čudežno.

Naj spomnimo, da probiotiki ugodno vplivajo na črevesno floro. Namesto da bi si jih kupili v lekarni, vam lahko pri težavah s črevesjem pomaga kombuča. Recept zanjo si lahko preberete zgoraj. Prav vam bo prišla tudi, če imate nekoliko leno črevesje in posledično težave s prebavo. Z njeno pomočjo boste uspešneje kurili maščobe, hujšali in preprečevali bakterijske okužbe, saj zlasti ocetna kislina iz telesa izloča bakterije, antioksidanti pa preprečujejo infekcije.

Z uživanjem kombuče si boste zmanjšali tudi tveganje za nastanek bolezni, ki so povezane s srcem ter žilami, ter tveganje za nastanek različnih vrst raka. Kombuča naj bi pomagala celo pri nadzorovanju poteka sladkorne bolezni in pri artritisu, ki je vnetna bolezen. Blaži pa tudi glavobol.

S kombučo do vitalnosti

Če vas torej zanima kombuča, recept za zdravo življenje, izboljšan imunski sistem in boljšo odpornost na različne sezonske bolezni ne bo več zapleten. Uživajte ta napitek, pa boste manj utrujeni, imeli boste več fizične in psihične energije, vaša koža bo napeta, lasje sijoči, na splošno pa boste bolj vitalni in bolje se boste počutili v svoji koži.

Videli ste, za kaj vse je odlična kombuča – recept zanjo morate preizkusiti čim prej in kmalu boste lahko opazovali spremembe na bolje.

Nedavni prispevki