Ideja za izlet: Komen na Krasu


Če radi odkrivate kotičke Slovenije, imamo za vas super idejo, kam jo mahniti na naslednji zanimiv izlet. Komen, tipična kraška vas, je popolna destinacija za vse, ki si želite nekaj miru, hkrati pa boste v bližini našli veliko stvari, ki so vredne ogleda.

Čeprav mnogi menijo, da je Kras, ki se razteza med Vipavsko dolino in znamenitim Kraškim robom v smeri severozahod-jugovzhod, enolična in dolgočasna, se pošteno moti, saj nudi res veliko. Drži, na Krasu ne boste opazili površinskih vodnih tokov, ker se vode stekajo pod zemljo, prav tako boste tam opazili tipično kamenje in gosto grmičevje, ki za nekoga ni prav nič privlačno, za koga drugega pa je to popoln kraj za počitek.

Ampak, Kras so tudi tradicionalne kraške hiše s položnimi strehami, ki kljubujejo močni burji, valovita pokrajina, ki kar kliče po raziskovanju, tipične dobrote, kot sta pršut in teran, in, seveda, neverjetno prijazni domačini. Na Krasu, tudi sredi vaške gostilne, nisem opazila, da bi kdo nad kom povzdignil glas. Tam je res lepo, mirno … Zdi se, da življenje tam teče počasneje in bolj sproščeno kot v ‘celinski’ Sloveniji.

Kako do Komna in zakaj ravno tja?

Komen je vasica, ki v bistvu leži sredi Krasa. Do nje pridete, če avtocesto Ljubljana-Koper zapustite na izvozu Senožeče, potem pa se peljete skozi vasi Senadole, Štorje, Kazlje, Štanjel (Obiščite ga, tam je res lepo!). Tam se usmerite proti zahodu skozi Kobjeglavo in naslednji kraj je Komen.

Ko pridete v vas, ki je, mimogrede, tudi svoja, precej velika občina, vas v krogu nekaj deset metrov časa vse: prenočišče, trgovina, pekarna, lekarna, restavracija, skratka, vse, kar potrebujete za življenje. Človek bi se tam zlahka ustalil, saj je vse dosegljivo peš, če boste želeli veleblagovnico ali nakupovalni center, pa se boste seveda morali kam odpeljati. Prav se nam zdi, da majhen kraj nudi vse potrebne storitve, veliki nakupovalni centri pa tja tako ali tako ne bi spadali, saj bi povsem spremenili videz in funkcijo kraja.

Posebnosti, ki si jih preprosto morate ogledati

Gre za tipično kraško vasico s cerkvijo na vzpetini, pod njo pa se razprostirajo hiše in hišice, zaznamovane s kamnom. Nekatere ulice so tradicionalno ozke, spet druge širše, saj je Komen že od nekdaj pomembno križišče poti med morjem in celinsko Slovenijo. Tudi to je bortovalo razvoju kraja, ki je v bistvu središče Krasa – verjetno vse od Nove Gorice pa tja do Sežane ne boste našli kraja, ki bi bil pomembnejši. Ima šolo, občino, policijsko postajo, zdravstveno postajo in gasilski dom, ki s svojo izjemno zmogljivostjo pokriva res široko območje. Gasilstvo je tam res pomembno in tudi cenjeno, saj je Kras znan po poletnih požarih v naravi, tekoče vode pa na površju ni.

Komen in okolica sta zaznamovana z deli slovitega arhitekta Maksa Fabianija. Zdravstvena postaja je njegovo delo, v okolici pa boste našli še veliko njegovih stvaritev. Naj omenimo samo prečudoviti Štanjel s Ferrarijevim vrtom, ki je tako veličasten, da bi človek tam le sedel in občudoval to posebno stvaritev. Ampak, o tem kraju kdaj drugič.

Žal pa ima Kras tudi temačnejši del zgodovine, ki je prežet z vojnami, boji in poboji, požigi in številnimi žrtvami. Ko se vozite ali sprehajte v okolici, boste dobesedno na vsakih sto metrov videli kakšen spomenik padlim v vojni, na vsake toliko pa vidite tudi oznake za vojaško pokopališče. Enega od njih, v neposredni bližini Komna, smo si ogledali tudi sami. Prerasel ga je gozd, samo nekaj grobov je urejenih kot grob, vse preostalo pa je očitno nekje pod zemljo. Brez imen žrtev. Ko začneš o tem razmišljati in ugotavljaš, koliko ljudi je, ki sploh ne vedo, kje so njihovi predniki pokopani … Ki ne vedo, kje so umrli. Šli so v vojno, vrnili pa se niso … Res žalostno, da se to dogaja (Drugje po svetu še danes!). Zdi se, da je Komen z okolico močno prežet s to temačno zgodovino. Vemo, da so prav tam potekali najhujši boji, saj gre za obmejno območje in še danes, ko si ogleduješ te spomenike in grobišča, je v zraku čutiti sledove tistega obdobja. Upajmo, da se kaj takega več ne ponovi.

Pa pustimo to ob strani. Če greste v Komen, pustite avtomobil na parkirišču in se peš podajte v raziskovanje uličic, travnikov, vinogradov. Tipična rdeča prst (jerina) in vinogradi v ozadju so super motiv za fotografiranje ali zgolj občudovanje, v bližnjih krajih, kot je na primer Pliskovica, pa boste našli znane osmice, kjer vam bodo ponudili okusne dobrote. Seveda boste pršut in teran dobili tudi v skorajda vseh gostinskih objektih, prav tako na domačijah, kjer turistom radi ponudijo svoje dobrote ter jih očarajo s svojo prijaznostjo in gostoljubnostjo.

Na izlet v Italijo

Komen je tudi super izhodišče za izlete po bližnji okolici. Kakšnih 15 minut vožnje vas loči od meje z Italijo, potem pa je povsem blizu že italijanska obala, ki v tem delu nudi res lepe razglede. Izlet po italijanski obali lahko začnete na severozahodu, v Devinu, kjer stoji mogočen Devinski grad. Če vam bo vreme dopuščalo, greste po pešpoti, ki vodi prek strmih pečin kraškega površja vse do Sesljana in Portopiccola. Naužili se boste razgledov, morskega zraka, šumenja morja in živalic, ki vam bodo delale družbo. Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji krasa, saj boste tu lahko na majhnem območju občudovali res raznolike kraške oblike. Do Sesljana in Prtopiccola se seveda lahko tudi zapeljete. Sploh Portopiccolo je zanimiv za ogled, saj gre za počitniško naselje, ki so ga zgradili v zapuščenem kamnolomu. Ta zgodba je res zanimiva in si zasluži samostojen prispevek – morda naslednjič. Če greste proti jugovzhodu, pa vas tam čaka še čudoviti grad Miramare, tik ob morju. Obdaja ga velik in prekrasen vrt, kjer si lahko odpočijete in sprostite. Če bi si radi ogledali Trst, ga imate zdaj na dosegu roke, sicer pa vas od tu kar nekaj poti vodi nazaj v Slovenijo, tako da se boste znašli brez večjih težav.

Med potjo proti domu si lahko ogledate še vasi, kot so Tomaj, Dutovlje, Volčji Grad, Gorjansko … Seveda, odvisno, kje se boste peljali. Severozahodneje od Komna pa lahko greste na ogled Kostanjevice na Krasu ali Opatjega sela, ki leži tik ob meji z Italijo. Če boste želeli, je možnosti za raziskovanje, odkrivanje, občudovanje in domače dobrote res veliko, zato velja izkoristiti čas, ko ste tam.

Komen je prav zaradi svoje lege sredi Krasa res popoln kraj, od koder greste lahko na lepe izlete po bližnji pa tudi daljnji okolici.

Kratek vodnik: na kaj morate biti pripravljeni?

  • Na občutek nekega drugega časa in kraja, kot da vse teče počasneje, mirneje in bolj sproščeno.
  • Na zanimivo, a ljubko govorico res prijaznih in gostoljubnih domačinov.
  • Na dobrote, ki vam bodo vzele sapo.
  • Na neokrnjeno naravo.
  • Na to, da boste ob cesti nenehno srečevali spomenike žrtvam vojn in smerokaze za vojaška pokopališča.
  • Na čudovite kamnite hišice, ozke uličice in prelep ambient, kamor koli pridete.
  • Na arhitekturne presežke, ki jih boste z veseljem občudovali.

Res je, Komen je tako prijeten kraj, da bi se človek tja z lahkoto preselil, če bi tako pač naneslo. Nudi prav vse, kar potrebuješ za življenje, hkrati pa gre za neko povsem drugačno ozračje kot kje drugje v Sloveniji. Morda tudi zato, ker ima kraj tako burno, a hkrati tudi žalostno zgodovino. Morda so tudi zato tu ljudje tako prijazni, skromni, pa hkrati veseli, pozitivni in dobre volje. Ja, zagotovo se tja še vrnemo.

Recent Posts