Končana epidemija v Sloveniji


Epidemija je uradno končana, ampak to ne pomeni, da v prihodnosti ni potrebno več upoštevati preventivnih ukrepov.

Vlada se že pripravlja na morebiten drugi val epidemije. Glede na sedanje izkušnje bodo pripravili predlog izboljšav, kamor sodi tudi vzpostavitev negovalnih enot z večjim številom zdravstvenih delavcev in podpornih služb. V primeru dnevno na novo odkritih 10 do 15 okužb s covid-19, bi bilo potrebno znova razglasiti epidemijo, vendar pa je zdravstveni minister Gantar prepričan, da bi morebiti drugi val dočakali v boljši kondiciji.

Tudi po uradnem preklicu epidemije pa je nošenje mask še vedno obvezno pri obisku zdravstvenih zavodov in domov starejših občanov. Prav tako so maske obvezne v javnih prevoznih sredstvih ter v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati distance 1,5 metra.

Sicer pa je bilo včeraj opravljenih 264 testov. Novih okužb ni bilo, žal pa je umrla ena oseba, ki je bila z virusom covid-19 okužena.

Še vedno ostajajo zaprti nočni klubi in diskoteke, prav tako ostajajo zaprte trgovine ob nedeljah.

Sicer pa so danes med 13.00 in 14.30, v zahvalo vsem, ki so sodelovali v boju proti covid-19 piloti slovenske in ameriške vojske z lovci F-16 preleteli nekatere slovenske kraje. Njihovi gesti so se na tleh pridružili tudi policisti s sirenami in  z modrimi lučmi ter aplavzom.

Danes so se v osnovne šole vrnili tudi učenci četrtih in petih razredov, v sredo se vračajo tudi učenci šestih, sedmih in osmih razredov. V šoli veljajo splošni higienski ukrepi, učenci so v razredu brez mask, medtem ko je za učitelje priporočljivo, da jih imajo. Učenci razreda bodo v svojem razredu in učilnic ne bodo menjavali.

Ker je epidemije konec, pa se morajo vrniti v zapore tudi zaporniki, ki so bili v času epidemije izpuščeni.

Ne želimo si novega vala virusa, poskrbimo še naprej za higieno rok, upoštevajmo vse priporočljive ukrepe in s tem odgovorno zavarujmo sebe, da se drugi val ne bo ponovil skupaj z vsemi ukrepi, ki nikomur niso všeč.

Nedavni prispevki