Krožne žage v primerjavi z drugimi vrstami žag


Žaga je osnovno orodje v vsaki delavnici. Poznamo več vrst žag – https://www.interdiskont.si/c/zage/– ki pa se med seboj razlikujejo po ključnih lastnostih, ki jih loči od ostalih. Mojstri za svoje delo uporabljajo svojo priljubljeno vrsto žag, pa naj bodo to vbodne, sabljaste ali pa krožne žage. Približno vedo, kakšna žaga bo za njihovo vrsto dela najbolj primerna. Tisti, ki so šele začetniki v uporabi žag, pa največkrat ne vedo točno, kakšna žaga bi bila za njih najbolj primerna. V nadaljevanju si zato preberete kakšne vrste žag obstajajo, kako se med seboj razlikujejo in kakšna bi bila najbolj primerna za vas.

krožne žage

Žage vseh vrst

Glavna naloga žage je, da prereže določen material. Medtem, ko so ročno žago uporabljali že v daljni preteklosti in jo seveda nekateri uporabljajo še danes, je danes bolj popularna električna žaga. Električne žage so skoraj obvezno orodje v delavnici, ne glede na to ali ste začetnik ali pravi mojster. Z njimi se hitro in enostavno prereže prav vsak material, seveda pa je to odvisno tudi od same električne žage in žaginega rezila. Med vsemi vrstami električnih žag so med najbolj popularnimi krožne žage, potem pa tudi vbodne, sabljaste in potezno zajeralne žage. Obstajajo tudi druge namizne žage, ki se jih z razliko z ostalimi ne more premikati.

Žage lahko režejo različne materiale, med katerimi je najbolj pogost les vseh vrst, potem pa so tu še kovine, kot so jeklo, baker in aluminij, če jih naštejemo le nekaj. Lahko pa se reže tudi druge materiale, kot so PVC, pleksi steklo, mavčne plošče in podobno. Ali bo žaga rezala les ali jeklo je odvisno od rezila. Nekatere žage, kot je krožna žaga uporabljajo okrogle žagine liste, spet druge, kot je vbodna žaga, pa podolgovata rezila. Oboje vrste rezil se med seboj razlikujejo po velikosti, debelini, obliki in razdalji med posameznimi zobci. Seveda pa je pomembno, da je žagino rezilo, ne glede na svoje lastnosti ostro, saj bo le tako lahko pravilno opravilo svoje delo.

Krožne žage

Krožne žage so med najbolj priljubljenimi kosi orodja in veliko ljudi se odloča prav za to obliko žage. Ročne žage se uporablja tako, da z njimi zarežete čez dotični material in ga prerežete. Največkrat se seveda uporablja za razrez lesa, pa naj bo to v delavnici, lahko pa tudi v gozdu. Lahko se uporablja zgolj za razrez lesa za drva ali pa jo nekateri uporabljajo za uporabo za različne projekte, kot je izdelava miz in omar. Krožne žage lahko razrežejo tudi ostale materiale, kot je kovina, pa tudi PVC in cevi. Glede na to, kakšen material želite razrezati, močno vliva izbira žaginih listov. Ti se namestijo na krožne žage in so glavno rezilo, ki žaga. Krožne žage imajo za uporabo lahko kabel, ki ga je treba priključiti na elektriko, nekatere pa delujejo na principu akumulatorja in jih tako lahko prosto nosite naokoli.

Vbodne žage

Vbodne žage prav tako spadajo med bolj priljubljene vrste žag. Primerne so tako za začetnike kot profesionalce, saj je njihova uporaba dokaj enostavna. Z njimi se zelo enostavno žaga kopico različnih materialov. Uporablja se jo lahko za razrez različnih debelin in trdote lesa, pa tudi jekla, pleksi stekla in mavčnih plošč. Bistveno je izbrati primerno rezilo, ki ima pravo trdoto za posamezen material. Medtem, ko so krožne žage odlične za razrez v ravni črti, lahko z vbodnimi žagami režete tudi okrogle oblike in luknje. Če morate na svojem izdelku narediti okroglo ali kvadratno luknjo, je vbodna žaga prava odločitev.

Sabljaste žage

Veliko mojstrov, ki se ukvarja gradbeništvom in prenovo ali rušitvijo prostorov uporablja sabljaste žage. Predvsem do priročne za razrez vseh materialov, če le niso trdi kot kamen. Zmožne so razrezati les z žeblji, poleg tega pa so znane po tem, da lahko z njimi razrežete aluminij, jeklo, baker in lito železo. Z njimi lahko delate ravne ali vijugaste reze in zato je njihova uporaba pestra, čeprav ni ravno idealna izbira, če želite pri svojem delu veliko natančnost. Ker je rokovanje s sabljasto žago lahko nevarno, se pri uporabi še dodatno zaščitite.

Potezno zajeralne žage

Za potezno zajeralno žago bi lahko rekli, da je oblika krožne žage. Uporaba krožne žage poteka tako, da z njo ročno žagate les. Pri potezno zajeralnih žagah pa je tako, da je to vrsta namizne žage, saj les oz. izbran material položimo nanjo in ga razrežemo. Enako kot krožne žage, se pri potezno zajeralnih žagah menjavajo žagini listi in na podlagi njih se žagajo različni materiali. Najbolj pogosta materiala, ki se režeta na potezno zajeralnih žagah poleg lesa, sta aluminij in jeklo. Največja prednost razreza materialov z potezno zajeralnimi žagami je dejstvo, da so izjemno natančne. In zato so tudi zelo priljubljene v profesionalnih delavnicah. Največkrat imajo vgrajen laser, ki kaže ravno linijo, poleg tega pa lahko uporabnik določi še, pod katerim kotom bo naredil rez. Tako je zagotovljena visoka natančnost, ki jo pri ostalih žagah, ki niso namizne le težko dosežemo.

Recent Posts