Lasersko odstranjevanje dlak


Eden najbolj učinkovitih načinov za trajno odstranitev dlačic je epilacija ali lasersko odstranjevanje dlak. Primerna je za osebe, ki jih pesti nizka samopodoba zaradi prekomerne poraščenosti na določenih delih telesa.

Odkar poznamo poseg laserska odstranitev dlak, se tehnologija v tej smeri nenehno razvija. Še vedno pa se v salonih pogosto uporablja t.i. IPL tehnologija, kar pomeni uporabo infrardeče in radiofrekvenčne tehnologije skupaj; takšna terapija je primerna za različne posege, ni pa tako učinkovita za lasersko odstranjevanje dlak. Poškoduje namreč dlačne folikle ter razredči in stanjša dlake. Ker to ne daje povsem zadovoljivih rezultatov, poznamo tudi mnogo boljših tehnologij in laserjev, ki so namenjeni izključno popolnemu odstranjevanju dlačic. Ti uporabijo točno določeno valovno dolžino, ki lasni mešiček in dlako v popolnosti uniči in ta ne zraste več.

Lasersko odstranjevanje dlak

Takšne terapije so dokaj invaziven poseg, zato je pametno preveriti različne salone in se odločiti za tistega, ki ima kvalitetno in strokovno ponudbo ter medicinske laserje, ki so namenjeni izključno odstranitvi dlačic.

Na kaj je treba biti pozoren pri izbiri izvajalca posega?

Pred odločitvijo, kateri bo za vas primeren kozmetični salon ali medicinski center za lasersko odstranjevanje dlak, najprej preverite naslednje:

– da bo terapija res opravljena z medicinskim laserjem, namenjen izključno temu posegu;

– da bo poseg opravilo strokovno in izkušeno osebje;

– da boste na predhodnem pogovoru dobili želene odgovore na vaša vprašanja;

– da je primerno poskrbljeno za higieno;

– da imajo na voljo za vprašanja tudi specialista dermatologije.

Kako se pripraviti na lasersko odstranjevanje dlak?

Pred terapijo se je dobro oglasiti na posvet pri strokovnjaku, ki bo izvajal poseg. Ta bo določil najbolj učinkovito metodo glede na vaš tip kože in dlak.

Področje odstranitve si je potrebno depilirati en dan pred posegom. Ne sme se uporabljati krem, losjonov, dezodorantov in podobnih kozmetičnih pripravkov. Priporoča se uporaba britvice, saj mora biti dlaka odrezana, ne pa izpuljena ali odstranjena s kemičnimi pripravki. Razen tega pa se pred prvim posegom vsaj 4 tedne dlačic ne puli, depilira, svetli ali kako drugače obdeluje. To je pomembno upoštevati, saj laserski žarek deluje na pigment melanin v dlačnem mešičku.

Lasersko odstranjevanje dlak

Področje, kjer bo potekalo lasersko odstranjevanje dlak, bo strokovnjak premazal s hladilnim gelom, ki bo omogočil tudi gladko drsenje sonde po koži. Nato bo s hitrimi gibi izveden tretma, ki omogoča obdelavo vseh dlačic na tistem področju. Napredni aparati imajo sistem, prilagojen za lajšanje bolečin med tretmajem. Je pa seveda ta postopek tudi v osnovi mnogo manj boleč kot na primer voskanje.

Delovanje laserja pa nima vpliva na delovanje žlez znojnic, ki se nahajajo na bikini področju in pod pazduhami.

Nega kože po posegu

Če je poseg pravilno in strokovno izveden, koža in okoliško tkivo ne smeta biti poškodovana. Terapija odstranjevanja dlak deluje zgolj na tiste dlake, ki v času izvajanja rastejo aktivno, zato je za končni rezultat popolne odstranitve potrebnih 6 – 10 obiskov, med posameznimi terapijami pa mora preteči 4 – 8 tednov.

Vsaj 3 tedne se je treba izogibati sončnim žarkom ali uporabljati močan zaščitni faktor. Tri dni po posegu pa je odsvetovan obisk savn in uporaba kozmetike, ki bi lahko povzročila draženje kože.

Na katerih področjih telesa se lahko izvaja lasersko odstranjevanje dlak?

Lahko se izvaja praktično povsod, razen okoli oči. Odločite se lahko torej za odstranitev dlačic na nogah, bikini predelu, po hrbtu, pod pazduhami, po rokah, po trebuhu, okoli bradavic in po obrazu (brčice, brada, med obrvmi). Odločite se lahko celo za oblikovanje linije na lasišču.

Primerno je za ženske in moške, tudi za mladoletne osebe, ki morajo pridobiti dovoljenje staršev. Odsvetovano pa je za nosečnice in doječe matere. Kontraindicirano je tudi za osebe, ki imajo vneto kožo ali kožne bolezni ter jemljejo nekatera zdravila.

Recent Posts