Ogrevanje na pelete


Kurilna sezona se počasi končuje, tako, da nam ne bo več potrebno porabiti toliko časa in  denarja za različne vire goriva, ki nas v zimskem času ogrevajo. Vendar pa je pomembno,  da smo oskrbljeni in pripravljeni za naslednjo leto in kljub tem, da v prihodnjih mesecih ne bomo ogrevali naših bivalnih prostorov, bom potrebovali toplo vodo za higienske potrebe. Zato vam svetujemo, da razmislite o ogrevanju na pelete. Lesni peleti omogočajo kakovostno ogrevanje vašega doma v kurilnih sezonah poleg tega pa predstavljajo enega izmed bolj ugodnih oz. ekonomičnih virov goriva.

Kaj sploh so lesni peleti? Peleti so namenjeni za ogrevanje tako velikih in manjših prostorov, narejeni so iz obnovljivih virov, kot je les. Leseni odpadki, kot je žagovina, veje, lubje in manjši kosi lesa se najprej zmeljejo ter nato stisnejo čez šablono oz. matriko, ki jim poda značilno valjasto obliko. Takšen  način ogrevanja je zelo ugoden, ob enem pa tudi okolju prijazen. Tako boste lahko brez skrbi, ob mrzlih dnevih uživali na toplem, hkrati pa skrbeli za okolje in zmanjšali  onesnaževanje.

Če želite zmanjšati stroške za kurjavo je priporočeno, da razmislite o nakupu peči na pelete. Lesni peleti nimajo velike kurilne vrednosti, so pa vseeno zelo dostopni in ugodni. Na trgu je veliko različnih ponudnikov, ki imajo na voljo pestro izbiro peletov po nizkih cenah, je pa res, da se peleti razlikujejo po kvaliteti, kar pa na koncu vpliva na ceno.

Danes poznamo več alternativ oz. načinov ogrevanja,  v katere je potrebno vložiti veliko kapitala že na samem začetku. Nato pa je potrebno plačevati še za gorivo in razna vzdrževanja. Tako, da na koncu stroški, kar precej narastejo. Pomembno je, da se pozanimate o tem, kateri način ogrevanja je najbolj primeren za vas. Ali so to lesni peleti, ogrevanja na drva, plin ali nafto. Če imate v lasti veliko gozda, potem je najbolj ugodna izbira ogrevanja na drva, vendar pa priprava in shranjevanje lesenih polen od vas zahteva precej časa. V primeru, da ste zelo zaposleni in vam je čas zelo pomemben, pa je bolj primeren način ogrevanja s plinom in z nafto. Če pa želite znižati stroške, so pa lesni peleti odlična izbira. Tudi za lesene pelete bo potrebno odšteti nekaj denarja, vendar so v primerjavi z nafto in plinom dosti cenejši vir energije. Vseeno pa je pomembno,  da se zavedate, da ima vsaka izbira določene prednosti in slabosti. Priporočamo pa vam, če se ne spoznate veliko na to temo, da za nasvet vprašajte strokovnjaka, ki vam bo svetoval, kaj je najboljša izbira za vas.

Recent Posts