Ločevalna dieta – ali je sploh varna?


ločevalna dieta

Zagotovo ste že kdaj izrekli čarobni stavek, danes začnem hujšati. No, niste edini, takšnih nas je veliko. Ločevalna dieta obljublja, da boste v treh mesecih izgubili kilograme. Spremeniti boste morali le način prehranjevanja in se hraniti po točno določenem zaporedju dni, na čemer temelji vsa filozofija diete.

Pravila diete?

Ločevalna dieta za vsak dan v tednu določa svoj urnik prehranjevanja. Celotno 90 dnevno obdobje je razdeljeno tako, da si dnevno sledijo beljakovinski dan, naslednji dan je škrobni, sledi dan za ogljikove hidrate in še sadno zelenjavni dan. Ločevalna dieta določa, da je vsak 29. dan vodni dan.

Ločevalna dieta zelo malo poudarja, da se je potrebno prehranjevati s kvalitetnimi živili, prav tako ne govori o količini, ki jo lahko pojeste. Ločevalna dieta je sestavljena iz številnih pravil. Že prvo pravilo, da je potrebno ločevati dneve, je marsikomu obremenjujoče slediti.  Prav tako je pravilo diete, da si morajo dnevi slediti v pravilnem zaporedju. A si predstavljate, da imate ravno na dan družinskega piknika, sadni ali celo samo vodni dan? Stavim, da bi velika večina podlegla dišečim, sočnim in okusnim čevapom, četudi bi za tem čutili slabo vest.

Ločevalna dieta pomeni zavedanje, da je potrebno spremeniti celoten življenjski stil prehranjevanja in takega tudi vzdrževati. To ni samo dieta za tri mesece. Pomeni spremembo načina prehranjevanja za celo življenje. Ločevalna dieta ima torej po 90 dneh tudi nadaljevanje, ki pa ni tako strogo, kot prvih 90 dni.

Pravila ločevanja pri dieti

Ločevalna dieta določa, da je potrebno za zajtrk pojesti sadje, pri čemer sadja med seboj ne smete kombinirati. Lahko pojeste dve mandarini ali dva jabolka, ne pa eno mandarino in eno jabolko. Ostali obroki v dnevu so prilagojeni prehranjevalnemu dnevu. Naslednje pravilo, ki ga morate upoštevati pri dieti pravi, da lahko za večerjo pojeste točno polovično porcijo kosila. Po kosilu in večerji bi praviloma morali popiti še malo čiste zelenjavne ali mesne juhe. Med dieto ne smete biti lačni, prav tako mora vaš jedilnik vsebovati hrano, ki jo imate najraje in logično, ne sme vsebovati hrane, ki je ne marate.

Ločevalna dieta prvi dan določa kot beljakovinski dan. Na ta dan lahko jeste meso, ribe, sir, jajca, sojo, pa tudi zelenjavo. Na škrobni dan si lahko privoščite obroke iz riža, krompirja. Na ta dan lahko uživate tudi v fižolovih pripravkih, v obrok pa lahko vključite tudi koruzo in grah, dovoljena je tudi zelenjava. Za navdušence testenin in pic ter sladkarij bo najboljši dan zagotovo dan ogljikovih hidratov. Vendar pozor, pica ne sme vsebovati sira in šunke, ker to spada v beljakovinski dan.

Vsa ta kombinacija živil je res naporna. Za vsak dan prehranjevanja so določena pravila. Pravzaprav je pravil res veliko in jim je težko slediti. Na številnih forumih na spletu je moč zaslediti, da imajo uporabniki velikokrat težave, v katero skupino oziroma v kateri prehranjevalni dan določeno živilo sodi.

Kaj pa naše zdravje?

Ločevalna dieta je v populaciji prisotna že nekaj desetletij in veliko je tudi ljudi, ki so z ločevanjem  izgubili zavidljivo število kilogramov. Sama dieta z določenim načinom prehranjevanja obljublja izboljšanje delovanja metabolizma, hkrati pa bo vaše telo pospešeno izgubljalo kalorije. Žal za te obljube ni znanstvene podpore. Nekateri strokovnjaki svarijo, da pri izgubljanju telesne teže telo pri tej dieti ne izgublja odvečne maščobe ampak kilogrami kopnijo zaradi zmanjševanja deleža mišične mase, zato se pojavi vprašanje, ali je ločevalna dieta sploh zdrava. Glede tega ali je dieta zdrava ali ne, so si mnenja različna.

Če ste mnenja, da bi bila ločevalna dieta za vas primerna, je preden začnete hujšati priporočljivo, da se posvetujete tudi s svojim osebnim zdravnikom. Ločevalna dieta je primerna za zdrave ljudi, zato zdravnika prosite za krvno sliko in pregled vašega telesa. Pa ne pozabite, ločevalna dieta deluje le, če se jo strogo držimo.

Recent Posts