Luka Mesec uspel zbrati dovolj glasov. Kot kaže bodo trgovine ob nedeljah zaprte.


Trgovine so že nekaj časa zaradi omejevalnih ukrepov zaradi epidemije bolezni covid-19 ob nedeljah in praznikih zaprte. Kot kaže pa bo tako tudi ostalo.

Vlagatelj novele Zakona o trgovini je stranka Levica, ki je že pri prvi obravnavi dobila zelo visoko podporo poslancev. 65 poslancev je predlog Levice ocenilo kot primernega za nadaljnjo obravnavo, 12 poslancev je bilo proti.

Že v sredo bo usklajevanje novele zakona potekalo na seji odbora za gospodarstvo. Pričakovati je burno razpravo, ravno zaradi odločnega nasprotovanja Trgovinske zbornice Slovenije o zaprtju trgovin ob nedeljah.

V četrtek pa bo na seji državnega zbora potekala druga obravnava predloga novele Zakona o trgovini, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah. V drugi obravnavi so še možni amandmaji in pričakovati je,  da bodo poskušali razširiti predvsem seznam izjem trgovin, ki bodo ob nedeljah lahko odprte. Medtem ko so v Trgovinski zbornici Slovenije še vedno odločno proti zaprtju trgovin ob nedeljah, pa je danes Luka Mesec danes sporočil, da ima zakon vnaprej zagotovljeno absolutno večino, to je več kot 46 glasov, zato je pričakovati, da bodo trgovine ostale zaprte.

Volja ljudstva je bila že izražena že leta 2003 na referendumu, kjer je bila izglasovana odločitev, da se trgovine ob nedeljah in praznikih zaprejo.

Nedavni prispevki