Marmorni kolač, kot ga še niste pripravili!


Če so se vam nepričakovano napovedali gostje ali pa samo, če vam je »padel« sladkor, je marmorni kolač sladica, s katero ne morete zgrešiti v nobenem primeru. Marmorni kolač se še kako prilega ob skodelici mleka ali pa ob kavi. Priprava kolača je nezahtevna in hitra. Tudi vaša kuhinja ne bo zaradi priprave kolača v neredu, saj boste za pripravo kolača potrebovali le eno posodo, pekač in mešalnik.

Marmorni kolač se je v bistvu razvil iz šarklja. Ideja o mešanju dveh biskvitnih mas, prvotno izhaja iz Nemčije. Zmešali so temno in svetlo maso biskvita in nastalo je rahlo pecivo z zanimivim vzorcem, ki so ga Nemci poimenovali marmorkuchen.

Moja babica je pripravljala najboljši marmorni kolač na svetu. Kot otrok sem ga oboževala. Od kje je izviral njen recept, ne vem, vem pa, da je bil njen marmorni kolač božanski. Svojo babico sem enkrat, ko sem bila že odrasla in imela tudi že otroke, prosila, da mi zaupa recept. Kako z veseljem sem si zapisovala vse kar mi je povedala! Sedaj po njenem receptu velikokrat razveselim družino, hkrati pa ohranjam zelo lep spomin nanjo in na svoje otroštvo. Z veseljem pa ga delim tudi z vami.

Marmorni kolač je za pripravo zelo enostaven. Preden začnete z delom, ogrejte pečico na 175 do 200 stopinj Celzija.

Penasto umešamo 300 gramov mehke margarine ali masla z metlicami ročnega mešalnika pri največji hitrosti, približno eno minuto. Nato počasi med mešanjem dodajamo 275 gramov sladkorja, 1 vrečko vaniljevega sladkorja, 1 stekleničko rumove arome in ščepec soli. Zmes mešamo toliko časa, da nastane gladka penasta krema. Vanjo postopoma vmešamo še 5 jajc. Vendar pozor. Vsako jajce v zmes vmešamo posebej, pri čemer vsako jajce z mešalnikom mešamo okoli 30 sekund.

Tej zmesi nato dodamo še 375 gramov mehke bele moke, 12 gramov ali 4 zravnane žličke pecilnega praška in približno 3 žlice mleka.

Tako, umešano testo je pripravljeno. Enostavno, ali ne?

Polovico te zmesi nadevamo v pomaščen pekač ali model za kolače. V preostanek testa pa dodamo 20 gramov kakava in 20 gramov sladkorja ter dve do tri žlice mleka. Premešamo in to temno testo naložimo na svetlega.

Marmorni kolač je zanimiv kolač ravno zaradi vzorca. Da bo imel marmorni kolač lep in zanimiv vzorec, povlečemo z vilicami spiralasto skozi obe plasti testa, da nastane marmorni vzorec. Pekač postavimo v ogreto pečico. Pečemo od 50 do 65 minut, odvisno od temperature pečice.

Ohlajen marmorni kolač potresemo še s sladkorjem v prahu, še boljše pa je, če ga prelijete s stopljeno čokolado.

Pa dober tek!

Recent Posts