Medijski linč Borisa Kobala presegel vse meje!


Boris Kobal, uveljavljeni slovenski zamejski igralec, humorist in režiser, se je znašel na tnalu. Po tistem, ko so mu januarja dokazali plagiatorstvo, ker je prevedel tuje avtorsko delo, ga priredil in predstavil kot svoje, se je nanj vsul plaz najhujših očitkov – tako s strani medijev kot njegovih kolegov iz igralskih in gledaliških krogov, s katerimi so leta in leta skupaj ustvarjali.

Naj spomnimo: januarja je kot strela z jasnega udarilo, da Kobalova komedija Profesionalci espe ni nastala v njegovih rokah, ampak v Italiji. Izviren naslov dela je La prova generale, avtor pa Aldo Nicolaj. Boris Kobal je njegovo delo prevedel, mu dodal nekaj svojih prvin, poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo in tudi na oder celjskega gledališča. No, komedijo so po razkritju umaknili s sporeda, Kobala pa krepko sankcionirali: odpoved, vračilo 13 tisočakov, ki jih je kot avtor komedije prejel, kazenska ovadba in … Medijski linč, kot ga slovenska javnost ne pomni! Naj dodamo, da so Kobalu vročili izredno odpoved v Šentjakobskem gledališču, ga odpoklicali z mesta direktorja in umetniškega vodje, skratka, povsem so ga izločili iz gledaliških krogov, kar ga bo zaznamovalo do konca življenja.

Njegovo opravičilo, plačilo in sprejetje celotne odgovornosti za svoje dejanje pa ni bilo dovolj. V izjavi za javnost je priznal, da je v stiski storil največjo neumnost v svojem življenju, da bo zaradi tega nosil vse posledice. Življenje je posvetil poklicu, zaradi njega žrtvoval sebe in svoje bližnje, se spopadal z depresijo in številnimi težavami. Ter nekaj naredil narobe.

Sprejel odgovornost, a to ljudstvu ni dovolj

Da, tudi Boris Kobal je samo človek. Ki je naredil napako. A takšnega linča niso deležni niti najhujši kriminalci, lahko beremo v številnih komentarjih po spletu in družabnih omrežjih. Zdi se, da imamo nov nacionalni šport – komentirati in očrniti druge, o njih pisati vse najhuje, jih s tem potiskati na rob, ne dovoliti, da se primerno branijo, in jih predstaviti kot zločince brez para. Boris Kobal je morda res eno svoje delo prepisal. Ampak, saj sploh ni edini – ste se kdaj vprašali, ali ni v Sloveniji še kakšen ustvarjalec, ki je naredil podobno, pa posledic zanj sploh ni bilo? Kaj pa zločinci, morilci, posiljevalci, kaj pa politične in družbene elite, ki lahko storijo dobesedno kar koli, pa se jim vse lepo oprosti in pozabi? In še naprej se držijo svojih stolčkov, kot da se ni nič zgodilo? Gotovo se strinjamo, da vsako dejanje terja posledice, človek mora za svoja dejanja sprejeti odgovornosti. Boris Kobal je vse to naredil – se opravičil, ostal brez vira preživetja, kazensko bo odgovarjal. Zdaj pa se mora soočati še s škodoželjnostjo, ki si je zagotovo ne zasluži.

Po spletu lahko beremo, da je veliko ljudem pomagal iz dna, da je naredil res veliko dobrega in si nikakor ne zasluži sežiga na grmadi, kot mu ga pripisujejo nekateri mediji in slovenceljni, ki se obračajo po vetru, prilivajo olje na ogenj in pljuvajo po njem. Če bi vsak najprej pometel pred svojim pragom, bi imel dovolj dela, se strinjate? In pa naslovi v medijih, ki kar kličejo k samomoru, revščini, nasilju … Kam smo prišli? Ali res potrebujemo še enega mariborskega ravnatelja? Pustite človeka, da se sooči s posledicami, ki zadevajo uradne zakone. Zaradi njega ni nastalo bančne luknje, zaradi njega ni umrl bolnik v bolnišnici, zaradi njega ni šlo nobeno podjetje v stečaj, je zapisal eden od uporabnikov facebooka. Tisti, ki povzročajo vse najhujše, so deležni prijaznosti, dobesedno priliznjenosti, ker so na pomembnih in vplivnih položajih, Boris Kobal, ki je naredil plagiat, pa se je zaradi te ene napake znašel pod najhujšimi pritiski slovenske javnosti. Vprašajmo se, kaj v tem trenutku počne njegova »psiha«, koliko moči bo moral Boris Kobal imeti, da bo to preživel … Pa ne govorim o kazenski odgovornosti, ampak o pljuvanju Slovencev, ki smo mojstri v pljuvanju, malo manj pa mojstri v briganju zase …

Delite z nami svoje mnenje

Za konec še nekaj vprašanj: Kaj menite o vsem tem? Je res treba toliko negativnosti, nestrpnosti, slabih misli in želja? Zakaj drugemu želimo vse najslabše? Sami nikoli niste naredili napake? Če ste jo, boste zanjo odgovarjali sami, nihče pa po vas ne bo tako pljuval, kot to počnejo z Borisom Kobalom.

Nesrečni Boris Kobal, želimo ti, da zdržiš vse te pritiske. Minilo bo – tako kot mine vse. Drži se in če zaslediš kakšno pozitivno na svoj račun, se je okleni in jo imej v mislih. Nisi slab človek.

Dragi bralci, komentirajte! Če mu želite izraziti podporo, lahko to storite kar na tem mestu.

Nedavni prispevki