Mehiko prizadel močan potres z magnitudo 7,4


Obalo južne Mehike je ob 11.29 po lokalnem času prizadel močan potres. Še vedno obstaja tudi nevarnost pred nastankom cunamija, v radiju 1000 kilometrov (621 milj) od epicentra potresa. Cunami lahko doseže obale Mehike in Srednje Amerike, Gvatemalo, Salvador in Honduras.  Magnituda današnjega potresa je bila 7,4 po Richterjevi lestvici, epicenter pa je bil na obali Tihega oceana v državi Oaxaca.

Predsednik Mehike Andres Manuel Lopez Obrador je povedal, da še ne razpolaga s poročilom o povzročeni škodi zaradi potresa. Najbolj ga zanima poročilo iz samega epicentra, to je iz gorske države Oaxace, v kateri so plantaže kave, pa tudi letovišča na plaži in španska kolonialna arhitektura.

Ljudi je bilo strah in so zaradi močnega tresenja zbežali na ulice. Zaenkrat naj bi poročali o eni smrtni žrtvi. Lokalni mediji poročajo tudi o tem, da so nekatera območja ostala brez elektrike.

V zadnjem močnem potresu, leta 2017, ki je prizadel centralno Mehiko in je dosegel magnitudo 7,1, je umrlo 355 ljudi. Lega Mehike pa je sicer na presečišču treh tektonskih plošč in je ena od svetovnih držav, kjer potresi niso nič nenavadnega ravno zaradi premikanja teh tektonskih plošč. Še posebno ranljiva je prestolnica Mehika, saj leži na vrhu starodavnega jezerskega dna.

Nedavni prispevki