Menstrualna skodelica: miti in resnice


Priznam, ko sem prvič menstrualno skodelico videla na trgu, sem si mislila »joj, to pa že ne more biti uporabno«. Potem pa sem od prijateljic dobila precej pozitivnih vtisov, kar dokazuje, da je nekaj vendarle na tem.

Vsaka ženska ima svoje navade glede svoje menstruacije. Da mora biti vsakomesečna zaloga vložkov in tamponov za tiste dni, je že tako rutinska navada, da ženske sploh ne pomislijo na to, da lahko temu naredijo konec na zelo enostaven način.

Zakaj se odločiti za menstrualno skodelico?

Vedno več žensk pa se odloča za bolj svobodno in aktivno ter predvsem brezskrbno počutje v času menstruacije. Prisegajo na ekologijo, predvsem pa, da bo njim prijetnejše. Vedno več žensk se odloča za uporabo menstrualne skodelice. Ta je še posebej primerna za ženske, ki imajo močnejše krvavitve, saj skodelica zadrži tudi do 40 mililitrov krvi.

Menstrualna skodelica je lahko idealna rešitev tudi v času dopustov. Menstruacijo nekatere prestavljajo s hormonskimi tabletkami, kar pa je lahko na dolgi rok nevarno. Spet druge ženske pa so med tistim tednom v mesecu na dopustu na plaži oblečene v kratke hlače čez spodnje in seveda, nesrečnice, nimajo nič od dopusta.

Kaj sploh je menstrualna skodelica?

Menstrualna skodelica je majhna skodelica, ki zbira menstrualno kri in je narejena iz medicinskega silikona. Ta silikon nima negativnega vpliva na telo. Ker jo lahko, seveda ob pravilni negi, uporabljamo tudi nekaj let, je menstrualna skodelica tudi najboljše nadomestilo za higienske vložke in tampone, saj nimamo odpadkov.  Prav tako ni potrebno misliti na zalogo vložkov, kar pomeni, da z uporabo menstrualne skodelice lahko celo privarčujemo.

Menstrualne skodelice so na trgu že precej desetletij, veliko žensk pa je do njih še vedno zadržanih.  Menstrualna skodelica se uporablja na precej podoben način kot tampon. V nožnico si menstrualno skodelico vstavimo brez kakršnih koli bolečin. Skodelica se prisesa na notranje stene  ter na tak način zadrži menstrualno kri.  V primerjavi s tamponi, si menstrualno skodelico ni potrebno vstavljati globoko v notranjost nožnice. Po vstavitvi v nožnico se skodelica odpre in naredi vakum,  zato menstrualna kri ne more nikamor, razen v skodelico.  Ob pravilni namestitvi skodelice, pa ni moteče prav nobeno vsakdanje opravilo, prav tako ne predstavlja ovire pri športnih dejavnostih.

Pozitivne lastnosti menstrualne skodelice

Eden izmed razlogov, zakaj je menstrualna skodelica med ženskami tako priljubljena je tudi ta, da zahteva manj pogosto menjavanje. Menjava je sicer odvisna od količine menstrualne krvi, vendar pa je menstrualno skodelico potrebno menjati nekje na 6 do 8 ur. Ko se skodelica napolni, jo enostavno s čistimi rokami odstranimo iz nožnice in vsebino spraznimo v straniščno školjko. Kdaj je menstrualna skodelica polna, se naučiš že po nekaj poskusih.

Ko je menstrualna skodelica polna, jo je potrebno sprazniti. Praznjenje je lahko za kakšno žensko neprijetno, ampak skodelice snujejo ženske, ki imajo lastne izkušnje. Menstrualna skodelica je zasnovana tako, da je rokovanje z njo popolnoma preprosto in čisto, brez da bi imele madeže krvi po svojih rokah ali oblačilih. Skodelico odstranimo s stiskom dna skodelice, nekatere skodelice pa imajo na dnu pecelj za bolj udobno in nadzorovano odstranjevanje.

Menstrualna skodelica je preprosta za čiščenje. Splaknemo jo z vodo, uporabimo lahko tudi kakšno neagresivno milo. Priporočljiva je tudi sterilizacija. Sterilizirate jo lahko z vodo v mikrovalovki, lahko pa menstrualno skodelico tudi kuhate v vreli vodi vsaj 5 minut. Če imate občutek, da se je menstrualna skodelica obarvala, nič zato. Predlagamo, da v vodo, kjer prekuhavate skodelico dodate žličko sode bikarbone in skodelica bo zopet skoraj kot nova.

Negativne lastnosti menstrualne skodelice

Po vseh zgoraj naštetih dejstvih, je težko najti negativno plat menstrualne skodelice. Še najbolj negativen je mogoče pogled na svojo lastno kri. Druga negativna stvar je pri izbiri velikosti skodelice. Če ginekologi menijo, da bi si morale velikost izbirati na podlagi tega, koliko naravnih porodov imamo za sabo, pa proizvajalci temu ne sledjo. Proizvajalci velikost menstrualne skodelice namreč ločujejo po kriteriju glede na višino in starost ženske.

Kakorkoli, če še niste preizkusile, dajte, premagajte predsodek. Mogoče vam bo všeč, kot je všeč mnogim ženskam. Pomembno je, da pred prvo uporabo upoštevate navodila proizvajalca glede dezinfekcije.

 

 

 

Nedavni prispevki