Merilec krvnega tlaka spremlja vrednoti vašega tlaka


Za svoje zdravje moramo v prvi vrsti skrbeti sami. S svojim načinom življenja, rednim gibanjem, zdravo prehrano itd. si lahko vsaj do neke izboljšamo kakovost življenja in zmanjšamo možnosti za kakšno (resno) bolezen. Tudi z rednim merjenjem krvnega tlaka si bomo prihranili marsikatere težave. Zanesljivi merilec krvnega tlaka bi zato moral vsak imeti doma, da lahko redno spremlja svoje stanje in po potrebi obišče zdravnika.

merilec krvnega tlaka
zapestni merilci so manj pogosto v uporabi.

Zakaj je dobro imeti svoj merilec krvnega tlaka in kako sploh delujejo?

Vrednosti krvnega tlaka nam veliko povedo o človekovem zdravju. Če je tlak previsok ali pa prenizek, potem morate nujno obiskati zdravnika, ki vas bo pregledal in po potrebi predpisal zdravila ali kakšno drugo terapijo. Merilci krvnega tlaka so danes na voljo že v vseh lekarnah, tako da ga res lahko dobi vsak in tako spremlja svoje vrednosti krvnega tlaka. Na ta način se lahko izognete marsikateri bolezni ali težavi.

Merilec krvnega tlaka vam izmeri vrednost sistoličnega in diastoličnega krvnega pritiska. Sistolične vrednosti se merijo v tako imenovani sistoli, ko je tlak najvišji, diastolične vrednosti pa v diastoli, ko je srce mirno in zato vrednost tlaka najnižja. Bolj običajna izraza za ta dva tlaka sta zgornja in spodnja meja krvnega pritiska. Seveda pa je danes večina merilcev krvnega tlaka že tako modernih, da poleg tlaka izmerijo še utrip srca (normalne vrednosti za odraslo osebo so med 60 in 100 utripi na minuto) in še kaj drugega.

merilec krvnega tlaka
Take merilce običajno uporabljajo zdravniki.

Merilec krvnega tlaka, ki se ga kupi v lekarni in je namenjen domači uporabi je narejen na zelo preprost način, da ga res lahko uporablja vsak. Sestavljata ga manšeta, ki se jo ovije okoli zapestja ali nadlahti in merilna enota, ki vsebuje baterijo in ekran na katerem se med merjenjem izpisujejo vse vrednosti. Ti dve enoti sta med seboj povezani s cevjo, ki poskrbi za to, da se manšeta napihne, s tem pa stisne roko in zapre žilo, da se pretok krvi v roko za nekaj časa ustavi. Po nekaj sekundah se začne zrak iz manšete sproščati in posledično se tlak v manšeti in tlak v arteriji izenačita. Zaradi tega se arterija rahlo odpre, skoznjo pa pride tok krvi, ki ustvarja vibracije, katere aparat pretvori v sistolični krvni tlak. Ko tlak pride do diastoličnega tlaka, vibracije ponehajo in na aparatu se izpišejo diastolične vrednosti tlaka.

Si pravilno merim krvni tlak?

Čeprav smo zgoraj rekli, da je merilec krvnega tlaka narejen zelo enostavno in da ga lahko uporablja vsak, morate vseeno biti pozorni na nekaj stvari, da boste dobili prave vrednosti. Torej: pred začetkom merjenja morate vsaj pet minut mirno sedeti in to v vzravnanem položaju. Imeti morate pravo manšeto, saj lahko premajhna manšeta izmeri višji tlak, prevelika pa nižji, kot je dejansko. Tekom meritve mora biti manšeta v višini srca in pritrjena na golo kožo. Komolec roke mora sproščeno počivati na mizi, med merjenjem bodite sproščeni in se ne pogovarjajte, saj lahko govor vpliva na izmerjene vrednosti. Če večkrat zaporedoma opazite povišan krvni tlak, nujno obiščite zdravnika, ki bo ocenil ali imate morda kakšno bolezen, kot je hipertenzija in vam bo lahko pomagal.

Je moj merilec krvnega tlaka dovolj dober?

Kot obstaja več različnih vrst orodij, prehrambnih izdelkov in drugih stvari, je tudi merilcev krvnega tlaka več. Načeloma so vsi, ki jih prodajajo v lekarnah v redu, za morebitna dodatna pojasnila in priporočila pa se posvetujte s farmacevti. Seveda pa je vse odvisno od tega, ali napravo pravilno uporabljate.

merilec krvnega tlaka
Ob povišanju krvnega tlaka se oglasite pri zdravniku.

Merilec krvnega tlaka je v osnovi ali manualni ali pa avtomatični. Priporočamo, da kupite avtomatičnega, ki je veliko bolj enostaven – manualne večinoma uporabljajo zdravniki, pa še ti danes bolj redko, saj so avtomatični merilci na nek način boljši. A tudi manualni merilniki se med seboj razlikujejo – ločimo aneroidne in živosrebrne.

Avtomatični merilec krvnega tlaka bo vse izmeril sam. Običajno ima tak merilnik še vrsto drugih uporabnih funkcij, na primer funkcijo govora, shranjevanje podatkov v aparat, zazna in opozori vas na neredno bitje srca ali vam pove, da vrednosti vašega tlaka niso v mejah normale, povežete ga lahko z Wi-Fijem ali bluetoothom in imate meritve shranjene v telefonu itd.

merilec krvnega tlaka
Prepričajte se, da merite pravilno.

Če ste že pomislili, da so to vse razlike med merilci krvnega tlaka, se motite. Razlikujejo se namreč še po eni stvari, in sicer po mestu merjenja. Obstajajo zapestni in nadlaktni merilci krvnega tlaka. Vsak ima svoje prednosti in slabosti – nadlaktni so za odtenek bolj zanesljivi in zato morda priporočljivejši, zapestni pa so manjši in jih je zato lažje prenašati. Pri zapestnem je dobro vsake toliko časa izmerjene vrednosti primerjati z vrednostmi, ki jih pokaže nadlaktni merilnik.

Merilec krvnega tlaka je vsekakor dobro imeti doma. Sploh v starejših letih nam lahko vrednosti krvnega tlaka začnejo nagajati, zato je super, če si lahko doma izmerimo tlak in po potrebi obiščemo zdravnika. Danes so široko dostopni vsem, saj se jih da dobiti v lekarnah, kjer vam lahko pomagajo pri izbiri in vam podajo navodila za pravilno merjenje.

Recent Posts