Minska polja, ki so postala naravni rezervat


 Leta 1982 je argentinska vojska postavila več minski polj po Falklandskih otokih, katerih namen je bil ubijanje ali poškodovanje britanskih vojakov. V zadnjih 35 letih je to območje postalo naravni rezervat za pingvine.

Zjutraj drugega aprila 1982 so argentinske posebne enote pristale na Falklandskih otokih in s tem se je začela kratkotrajna Falklandska vojna med Argentino in Združenim Kraljestvom. Med okupacijo so Argentinci postavili na deset tisoče kopenskih min po podeželju in obalah, da bi upočasnili britanski protinapad.

Vendar mine niso problematične za tam živeče pingvine, ker so premajhni in premalo težki, da bi jih aktivirali. Minska polja so označena in zaščitena. Za svojimi ograjami so bili pingvini zaščiteni pred človeškimi posegi in imeli desetletja miru in tišine.

falkland

Od leta 2009 se mine počasi odstranjujejo. Domačini nad tem niso bili navdušeni in bi raje videli, da bi mine ostale tam kjer so. Minsko območje je jasno označeno in zaščiteno in v vseh teh letih od kar so mine bile postavljene, ni bilo nikoli nobene poškodbe ali smrti zaradi njih.

Vendar, ker je leta 1997 v Ottawi Velika Britanija podpisala Dogovor o prepoved min, ki zahteva od držav podpisnic, da odstranjujejo minska polja, morajo mine biti odstranjene.

Odstranjevanje min večinoma opravljajo strokovnjaki iz Zimbabveja, ki imajo veliko izkušenj na tem področju, ker so isto delo opravljali v svoji domači državi. Do sedaj so večinoma odstranjevali mine na podeželju, vendar bodo kmalu prišle na vrsto tudi tiste na obali, kjer prebivajo pingvini. Mnoge skrbi, da ko bodo mine odstranjene bo s tem konec naravnega rezervata za pingvine.

Ključen del falklandske industrije je turizem. Ker je trenutni naravni rezervat zelo blizu pristanišča, kjer pristanejo turistične ladje, bi to območje lahko postalo pravi magnet za turizem. Nekatere skrbi tudi kako bo reagirala lokalno prebivalstvo. Obala, kjer je danes naravni rezervat, je bila včasih zelo priljubljena točka za lokalno prebivalstvo. Če bi po odstranitvi min zopet veliko ljudi se prihajalo sproščati na to obalo, naravni rezervat zagotovo ne bi preživel.

Takšne skrbi niso brez osnove. Leta 2010 so bile odstranjene vse mine iz obale v bližini naravnega rezervata. Danes se tam velikokrat sprehajajo ter vozijo ljudje in škoda storjena naravi je očitna.

Falklandski otoki se tako soočajo z navzkrižjem med obveznostjo čiščenja min in nujnostjo ohranjanja okolja.

Recent Posts