Moderne kuhinje – srce vašega doma


Moderne kuhinje so sanje vsake (bodoče) gospodinje. Kot otroci smo se v kakšni drvarnici igrali kuharijo in si izmišljali razne kuhinjske elemente. Moramo si priznati, da so tudi otroci, ki so seveda posnemali  dejansko stanje in kar so videli, imeli včasih, ko so bile kuhinje zasnovane v klasičnem stilu z nekaj metri pulta, bistveno manj dela kot danes, ko imajo kuhinje razne otoke sredi prostora, pa tudi sicer so lahko bistveno bolj razgibane.

Klasika je staromodna, je mnenje današnje mladine in današnjih bodočih investitorjev, zato so se morali prilagoditi tudi proizvajalci. In to tako tisti, ki se gredo masivno proizvodnjo kot tudi mizarji, ki delajo kuhinje po naročilu. Od klasike so morali preiti na moderne kuhinje, po katerih je veliko povpraševanje.

Pri kuhinjah mora biti v vsakem primeru funkcionalnost na prvem mestu. Elementov, ki jih morate nujno imeti v kuhinji, ne morete izpustiti, pa četudi bi bili trendi drugačni. Upoštevati je potrebno, da nekateri zaradi življenjskega sloga sploh ne kuhajo doma, pač si hrano samo pogrejejo ali pa imajo v glavnem presno hrano. Vse to je pri načrtovanju in postavitvi potrebno upoštevati. Tako recimo nekdo potrebuje večji hladilnik, spet drugi pa manj, nekateri izjemno velik štedilnik, drugim pa zadoščata samo ena ali dve kuhalni plošči.

Če  gre za novogradnjo, smo lahko marsikaj od naših želja in potreb upoštevali že pri načrtovanju in pri samem izrisu upoštevali tako funkcionalnost kot tudi trende. Bolj smo omejeni pri prenovah, kjer pa se z dobrim svetovalcem, arhitektom oz. projektantom, da narediti marsikaj. Seveda je odvisno tudi od vaše denarnice in kako globoko lahko sežete v žep. V kolikor lahko podremo kakšno steno, prestavimo vrata ali okna, lahko tudi po prenovi kuhinje dobimo izgled popolnoma moderne kuhinje.

moderne kuhinje

Moderne kuhinje so namreč odprtega tipa z mehkim prehodom v jedilnico ali v dnevni prostor. Ta dva prostora sta lahko celo dvignjena ali pa spuščena glede na višino kuhinjo. Novogradnje to vse omogočajo.

Trendi se ne spreminjajo samo glede postavitve kuhinjskih elementov, pač pa tudi izgleda le teh. Enkrat so moderne omarice nad pultom, spet drugič so aktualne police, pod pultom pa globlji in večji predali. Potem imamo na izbiro samostojne ali vgradne elemente, čeprav so v zadnjem času pravi hit slednji, pri čemer zagotovimo bolj enoten izgled same kuhinje.

Ali bomo imeli vgradne ali samostojne aparate moramo seveda predvideti vnaprej.

Pestra izbira je tudi pri kuhinjskih pultih oziroma delovnih površinah, ki morajo biti iz čimbolj odpornega materiala, enostavnega za čiščenje. Delovne površine morajo biti čimbolj funkcionalne in omogočati dolgoletno uporabo. Največkrat se v zadnjem času odločajo za kamen ali njegove alternative.

Pestra izbira je tudi pri barvi kuhinjskih elementov. Če smo radi v trendu in upoštevamo modne smernice na tem področju, boste težko ves čas v trendu, ker kuhinjo zamenjamo samo nekajkrat v življenju in ne vsako leto. Smiselno je, da so moderne kuhinje v čimbolj nevtralnih barvah ali barvi lesa v kakšni nevpadljivi kombinaciji in trendom sledite z različnimi barvami na stenah, ki jih lahko bistveno pogosteje menjate. Zelo pogosto se odločajo za belo svetlečo kuhinjo, pri kateri pa je potrebno paziti, da ne izpade preveč monotono ali da nimate občutka, da ste se znašli sredi bolnišnice. S premišljenimi barvnimi vložki ali dodatki lahko tak prostor resnično zasije v vsej svoji lepoti.

Nemalokrat se odločajo za barvo vanilije ali bež barvo v kombinaciji lesa in si jo popestrite z različnimi izvlečnimi kljukami.

Čedalje več uporabnikov se odloči za kuhinjo brez kljukic, pač pa se predali ali vrata odpirajo s pritiskom na ustrezno površino. Takšna rešitev je fantastična tudi v primeru, ko gre za mlade družine in bodoče starše, saj bodo s tako izbiro preprečili neljubo plezanje po kuhinjskih elementih. Čeprav roko na srce, otroci morajo nekje plezati. In tistim, ki je to edini razlog za takšno izbiro lahko polagamo na srce, da to v kuhinji ni največji problem z vidika varnosti. V kuhinji je namreč ponavadi polno potrebnih pa tudi nepotrebnih aparatov in vtičnic, ki jih je potrebno zaščititi, da otroci nimajo možnosti, da kakšno zadevo potisnejo vanjo. Nesreče so na tem področju bolj pogoste kot pa zaradi plezanja.

Priznati je potrebno, da boste pri različnih ponudnikih lahko za isti prostor in podoben izris dobili zelo različne izračune, zato je načrtovanje nabave nove kuhinje zahtevno in stresno opravilo.

Če je bilo včasih nekaj proizvajalcev kuhinj, jih je danes bistveno več, ponudba lahko zadovolji še tako zahtevnega kupca. Včasih smo v Sloveniji imeli kar nekaj svetovno priznanih proizvajalcev kuhinj,  ki so več ali manj vsi dočakali podobno usodo – stečaj ali preoblikovanje proizvodnje.

Moderne kuhinje danes lahko uvozimo pri masovnih proizvajalcih, ki so s cenovnega vidika  tudi zelo ugodne.  Seveda jih lahko naročimo pri mizarju, kjer boste dobili popoln unikat, a je cena običajno višja. V tem primeru pa boste lažje rešili tudi kakšne mere, ki bi jih težko »zapolnili« preko naročila pri masovnih proizvajalcih, kar pa je spet prednost.

Naša ponudba je pestra in zanimiva, saj vam naredimo tudi 3D izris, pregled že narejenih kuhinj  pa si lahko ogledate na naši spletni strani.

Recent Posts