“Na dolgi rok smo vsi mrtvi”


Po podatkih NIJZ je bilo včeraj v Sloveniji opravljenih 1147 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, pri čemer so ugotovili 6 novih okužb. Virusne okužbe so našli pri treh ljudeh iz Ljubljane in pri enem človeku iz občine Piran. Okužbo so našli tudi pri dveh tujih državljanih. Trenutno število vseh aktivnih okužb v Sloveniji je pri 35 ljudeh.

V bolnišnici se zdravi šest oseb, ena oseba je na intenzivni negi. Dve osebi sta bili včeraj iz bolnišnice odpuščene v domačo oskrbo.

Vedno bolj zaskrbljujoče novice pa prihajajo iz Bosne in Hercegovine, kjer so potrdili 84 novih okužb, v Severni Makedoniji pa je 156 novih okužb s covid-19. Iz Srbije poročajo o 93 novih okužbah v zadnjem dnevu.

Medtem, ko je Nemčija zaradi povečevanja novih okužb z koronavirusom podaljšala ukrepe in prepovedala do konca oktobra večino množičnih dohodkov in prireditev, da bi preprečili drugi val, pa t.i. tretje države očitno ne naredijo ničesar, da bi zajezile naraščanje novih okužb in pretok okuženih ljudi. Skokovito naraščanje okužb v BIH, Srbiji in Severni Makedoniji zato zelo spominja na prve dni v Bergamu, Italiji, pri čemer je v tem primeru verjetno lahko za Slovenijo zastrašujoče, saj imamo veliko število ljudi, ki migrirajo v Slovenijo ravno iz teh držav.

Tudi iz Hrvaške danes poročajo o najmanj 6 novih okužbah samo v Splitsko-dalmatinski županiji. Opažajo, da gre za povečano okuženost, ki prihaja predvsem iz BIH in Srbije.

Ali gre pri covid-19 za nateg tisočletja ali ne in ali je virus res ušel iz laboratorija na Kitajskem, v to se v tem članku ne bomo spuščali, dejstvo pa je, da je virus še kako prisoten v družbi. Dejstvo je tudi, da so se ukrepi, očitno, začeli rahljati prekmalu. Vsi tisti ljudje, ki so virus preboleli, so povedali enako in sicer, da je bilo precej hudo in naporno.

Ne gre za to, da bi se ustvarjala neka panika, ampak v zadnjih dneh, ob povečanemu številu novookuženih, se je pojavilo vprašanje, ali je človeško življenje manj vredno od ekonomije države? V Sloveniji demografsko prevladujejo starejši ljudje, ki so najbolj ranljiva skupina. Da je drugi val skoraj zagotovo neizbežen, ni dvoma, ampak, da ne bo hujši kot je bil prvi val, pa lahko že sedaj kaj naredimo, sploh zato, ker se dnevno opaža povečanje novih okužb, ki izhajajo iz tujine, s testi dokazano, v večini primerov iz t.i. tretjih držav. Torej, zakaj potem beremo, da Hrvaška še ne razmišlja o zaprtju meje z BIH, ker je ravno turistična sezona?

Mogoče se lahko tolažimo z izjavo, ki jo je nekoč izrekel bivši premier Šarec (citiram): »na dolgi rok smo vsi mrtvi«.

Nedavni prispevki