Najbolj brane knjige leta 2019


Ste morda pravi knjižni molj in vam zmanjkuje idej za naslednje branje? Če ste že prebrali knjige, kot so Camino – od suženjstva do svobode, Zmoreš. Čudovita moč je v tebi ali Odloči se za srečo, ki so na voljo v Spletni knjigarni, preverite še, katere so najbolj brane knjige v slovenskih knjižnicah v letu 2019! Morda dobite kakšen navdih, idejo ali zgolj namig za darilo …

Da vam olajšamo odgovor na to vprašanje, smo vam v nadaljevanju pripravili seznam najbolj branih knjig v splošnih knjižnicah v Sloveniji. Za odgovor smo seveda vprašali kar sistem Cobiss, ki nam zlahka odgovori na naše vprašanje in vam zlahka da tudi dobro idejo, kakšnega branja se lotiti po koncu poletnih dopustov.

  1. Brina Brihta – avtorica Sally Rippin

Prva knjiga, ki spada med najbolj brane knjige v slovenskih knjižnicah v letošnjem letu spada med otroško in mladinsko literaturo. Primerna je za otroke v starosti med 4 in 8 let, glavna junakinja pa je navihana pegasta deklica, ki si lase spleta v kitke. Ima najboljšega prijatelja Jana in najboljšo prijateljico Rožico. Dogajajo se ji vsakdanje in manj vsakdanje stvari, podobno, kot drugim otrokom. V prvi knjigi tako Brina hodi k baletnim uricam, a raje kot na ure baleta hodi na nogomet. Fantje v šoli seveda menijo, da žoga ni za punce, Brina pa želi dokazati prav nasprotno. Ji bo to tudi uspelo?

  1. Belo se pere na devetdeset – avtorica Bronja Žakelj

Med najbolj brane knjige se je na 2. mesto zavrtel avtobiografski roman Bronje Žakelj, ki je prejela tudi Delovo nagrado za roman leta – kresnik 2019. Avtorica je po izobrazbi diplomirana novinarka, ki dela v bančništvu, a v njej je gorela želja, da izda roman in Belo se pere na devetdeset je njen knjižni prvenec. Je pretresljiv, duhovit, ganljiv in navdihujoč roman, ki opisuje življenjsko zgodbo pripovedovalke, ki odrašča v sedemdesetih in osemdesetih letih. Gre za pripoved o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, upanje in boj za življenje, laž in resnico. Je pripoved o udomačevanju strahu in o tem, česar nočemo videti, dokler nismo s tem tudi neizbežno soočeni.

Najboljše knjige

  1. Pogodba: kriminalni roman – avtorica Mojca Širok

Tretji roman, ki sodi med najbolj brane knjige, je kriminalni roman Pogodba. Avtorica je publicistka in novinarka RTV Slovenija, trinajst let pa je bila tudi dopisnica iz Italije in Vatikana. Je torej morda le naključje, da je tudi ta napeta kriminalka postavljena ravno v Italijo? Pod drobnogled je vzeta sicilijanska mafija. Zgodba se začne z dvema umoroma in samomorom v eni noči. Raziskovanje ozadij vseh treh smrti nas popelje v osrčje mafijskega dogajanja, katerega glavni akterji so politiki, kriminalisti, novinarji, tožilci, med katerimi obstaja več službenih, ljubezenskih in prijateljskih povezav. Izkaže se, da so meje med tem, kje se konča država in kje se začne mafija, zelo zabrisane. Kriminalni roman je tudi dobitnik nagrade modra ptica 2018 in vsekakor vreden branja, kar bralci tudi pridno dokazujete, saj ste ga s svojimi izposojami uvrstili med najbolj brane knjige.

  1. Jezero – avtor Tadej Golob

Kriminalni roman Jezero je še en dokaz, da Slovenci očitno ljubimo kriminalke. Glavni protagonist je višji kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana Taras Birsa, ki se na novoletni večer vrača s smučanja na Voglu. Ko se skozi snežni metež prebija proti domu, naleti na dekle, ki je v reki našlo neprepoznavno truplo mlade ženske. Kdo je žrtev? Kdo je morilec? Je zločin zakrivil osamljeni norec ali pa je neznanka morala s poti zaradi zarote? Miha Mazzini je za to kriminalko izjavil, da je prva slovenska kriminalka, ki jo je prebral in se postavlja ob bok Skandinavcem. Da je knjiga vredna branja in da gre za napeto kriminalno zgodbo, pa ste dokazali tudi vi, dragi bralci, s tem ko ste jo uvrstili med najbolj brane knjige v letu 2019.

  1. Drejček in trije Marsovčki – avtor Vid Pečjak

Najbrž se vsi še vedno spomnimo obveznega domačega branja o Drejčku in treh Marsovčkih, kajne?! Gre za mladinski znanstvenofantastični roman o treh prikupnih nezemljanih, Mišu, Mašu in Šašu, ki se spoprijateljijo z radovednim dećkom Drejčkom in mu skozi živahne dogodivščine pripovedujejo o navadah in življenju na Marsu, o svetu, kjer ni hudih besed, nasilja in vojn. Zaradi pozitivne naravnanosti ta brezčasna pripoved prav tako sodi med najbolj brane knjige v letu 2019.

Recent Posts