Najdeno sidro z britanske ladje, ki je prenašala zlato v vrednosti 1,15 milijarde evrov


Leta 1641 se je potopila britanska ladja Merchant Royale, ki je prenašala 45 ton zlata in 400 srebrnih palic.

Od 17. stoletja je bilo že več ekspedicij, ki so poskušale izgubljeno ladjo locirati, vendar nobena ni bila uspešna.

Vendar nedavno je angleška ribiška ladja iz okraja Cornwall odkrila nekaj nenavadnega v svojih mrežah. Skupaj z ribami so ujeli tudi veliko in zelo staro sidro. Mnogo ljudi, ki pozna zgodbo Merchant Royala je posumila, da morda sidro prihaja iz prav te ladje.

Strokovnjaki so najdeno sidro nemudoma preučili in na podlagi analize njegove velikosti, starosti in lokacije ugotovili, da je zelo verjetno pripadalo ladji Merchant Royale.

Ladja je znano tudi pod imenom El Dorado morja. Dolgo izgubljena ladja naj bi se potopila blizu otočja Scilly, ki leži jugovzhodno od Anglije. Ladja je potovala iz Mehike v Anglije in naj bi jo tik pred priplujem v domače pristanišče presenetila huda nevihta. Vrednost zlata in srebra na ladji naj bi bila približno 1,15 milijarde evrov.

zlato

Sidro je bilo najdeno na globini 90 metrov in že potekajo priprave na potop s potapljači, ki bodo raziskali morsko dno. To pa ni enostavna naloga, saj je za potop na takšno globino potrebna posebna oprema, prav tako pa ne obstaja veliko potapljačev, ki imajo primerne izkušnje s potapljanjem na takšnih globinah.

S pripravami ne raziskovalno ekspedicijo je že pričel lokalni pomorski muzej, vendar jih skrbi, da jih bo kakšen amaterski lovilec zakladov prehitel in si prisvojil zaklad zase.

Po zakonu mora vsakdo, ki odkrije zaklad v britanskih vodah svojo najdbo najaviti državnim organom. Čeprav načeloma zaklad pripada državi, ga najditelj pod določnimi pogoji lahko obdrži.

Muzej predvsem skrbi, da bi amaterski potapljači pri iskanju zaklada uničili zgodovinske artefakte, ki imajo za muzej velik pomen. Zato prosijo ljudi naj se območju izogibajo in prepustijo raziskovanje morskega dna primerno usposobljenim zaposlenim v muzeju.

Nedavni prispevki