Naravna kozmetika – zakaj jo izbrati?


Večina izmed nas vsak dan uporablja takšno ali drugačno kozmetiko. Uporabljamo mila, šampone, losjone, ličila, brez, da bi se pred tem pozanimali, kakšne sestavine vsebujejo. Ob tem lahko naletimo na številne težave, saj veliko teh sestavin našo kožo iritira in ji lahko precej škoduje. Problem nastane tudi zato, ker naj bi se do 60% uporabljene kozmetike v našo kožo vpilo in nato prešlo v našo kri. Zato je odlična naravna kozmetika, ki na tržišču postala že precej priljubljena.

  1. Naravna kozmetika je učinkovita

Tudi naravna kozmetika je zelo učinkovita in prinese dobre rezultate. Vitamini, minerali, antioksidanti, proteini, encimi ter tudi na primer hialuronska kislina, so narejeni iz naravnih virov in prav te snovi naši koži najbolje pomagajo. Rastlinski antioksidanti delujejo proti staranju kuže, vlaga in maščobne kisline, ki jih najdemo v naravnih oljih, kožo lepo nahranijo, navlažijo in pripomorejo k njeni prožnosti. Prav to so prednosti naravne kozmetike. »Umetna« kozmetika, ali kozmetika, ki je v splošni uporabi, vsebuje zelo malo tovrstnih hranljivih sestavin, ki dejansko pripomorejo k izboljšanju kože. Namesto tega, da bi sestavine v tej kozmetiki dejansko izboljšale našo kožo, nohte in lase, preprosto nepravilnosti zakrijejo in jih ne odpravijo.

Naravna kozmetika pa je polna sestavin, kot so vitamin C, ki deluje proti prostim radikalom, ki napadajo strukturo kože in vodijo v staranje, vitamin E, ki kožo pomirja ter pomaga izbrisati gube, ter vitamin A, ki je odličen za suho in utrujeno kožo.

Naravna kozmetika naj bi bila brez umetnih parfumov, barvil in konzervansov. Izdelana naj bi bila na tak način, da ne bo oporečna naravi. Neoporečna mora biti izbira surovin, postopek predelovanja ter tudi pakiranja. Pridobiti mora posebne certifikate, s katerimi lahko dokazuje dejstvo, da ne vsebuje človeku škodljivih snovi, da ni bila testirana na živalih ter da je bila narejena na okolju prijazen način.

Naravna kozmetika

  1. Poskrbite za vašo varnost

Čeprav ima Evropska unija precej stroge regulative (nekatere škodljive sestavine so tudi prepovedali), je še zmeraj veliko elementov kozmetike, ki lahko škodujejo našemu zdravju. Če uporabljate kakšne izdelke iz Združenih držav Amerike, bodite še posebej pozorni, saj je tam podjetjem dovoljeno uporabljati katere koli nove kemikalije, čeprav te še niso bile odobrene s strani vlade.

Tudi odobrene kemikalije so lahko za nas škodljive. Svinec, na primer, lahko najdemo v šminkah in zobni pasti, lahko pa vodi v napade, črevesne težave in težave z ledvicami. Parabene največkrat najdemo v izdelkih za neko kože, šamponih in balzamih za lase, povzročijo pa lahko hormonske motnje. Seveda je teh škodljivih sestavin še veliko več. Naravna kozmetika je veliko bolj varna za vašo kožo in tudi okolje.

  1. Poskrbite za varnost okolja

Sestavine, ki jih naravna kozmetika vsebuje, so v naravni hitro razgradljive. Posledično je onesnaževanje vode in splošnega okolja veliko manjše. Na primer, mikrobni delčki, ki jih lahko najdemo v zobnih pastah in podobnih produktih, se po tem, ko preidejo v vodo, ne razgradijo, temveč oblikujejo toksične substance na vrhu vodne površine. Te nato zaužijejo živali, na koncu pa tudi morda ljudje.

Čistejša in bolj prijazna do okolja je tudi izdelava naravne kozmetike. Naravne surovine lahko ohranjamo in obdelujemo brez uporabe različnih kemikalij in kemijskih reakcij, ki so potencialno škodljive za naravo ali človeško telo. Čista izdelava pomeni uporaba naravnih virov na odgovoren način ter odgovorno ravnanje z okoljem ali naravi skozi vse ravni produkcije. Na primer, tudi v produkciji so uporabljeni naravni produkti za čiščenje, sanacijo in razkuževanje, kar še dodatno zmanjša količino kemikalij, ki končajo v vodi.

Recent Posts