Ne boste verjeli, koliko zaslužijo evropski poslanci!


Volitve za evropski parlament so tik pred vrati, kandidati z vseh vetrov pa imajo le še dva dni časa, da prepričajo volivce za kakšen glas. V soboto namreč nastopi volilni molk, verjetno pa marsikoga zanima tudi, koliko bodo izvoljeni poslanci zaslužili, ne le to, kakšen program imajo in s čim se bodo ukvarjali.

Strošek na poslanca: več kot milijon evrov

Grobe trditve glede njihovih zaslužkov gredo v smeri bajnih denarcev, ki jih evroposlanci pospravijo v svoje žepe. Kot lahko beremo na spletu, bomo tako v nedeljo volili ne le novih evroposlancev, ampak tudi nove milijonarje, saj naj bi bil skupen strošek davkoplačevalcev na en poslanski mandat skoraj 1,1 milijona evrov bruto.

Po javno dostopnih podatkih vsi evropski poslanci že 10 let prejemajo enako osnovno plačo (38,5 odstotka plače sodnika na sodišču EU). V zadnjem letu je bilo to 8757,7 evra bruto. Poslanci morajo plačevati davke in zavarovanje, tako da se znesek hitro zniža, slovenski poslanci pa morajo plačati še tako imenovani nacionalni davek in na koncu tako dobijo nekaj več kot 5000 evrov neto na mesec. Bruto plače predsednikov naše države, vlade in državnega zbora so od tega neto zneska višje za kakšnega tisočaka.

Številni dodatki, za katere javnost ne sme izvedeti

Temu dodajmo, da evropski poslanci dobijo tudi številne dodatke. Po poročanju oddaje 24 ur naj bi se tem 9000 evrom bruto prištelo še 4500 evrov, za katere javnost ne ve, kam gredo, pa službeni avtomobil, plačilo potnih stroškov in dnevnico za zasedanje parlamenta, ki znaša 320 evrov. Ta znesek je namenjen stroškom bivanja v Bruslju ali Strasbourgu, torej plačilu tudi hotelskih računov in hrane. Tudi ko se njihov mandat konča, naj bi zanje prav lepo poskrbeli, poleg tega lahko imajo ob delu v parlamentu še dodatno službo. Po zadnjih podatkih naj bi imela skoraj tretjina poslancev še dodatno službo. Evropski parlament pa seveda plačuje tudi njihove asistente in svetovalce.

Kaj pa je s tistim denarjem v višini 4513 evrov, za katere javnost ne sme izvedeti? To je nekakšen pavšal za vodenje pisarne, torej za stroške delovanja pisarne, telefone in podobno … Kam točno gre ta denar, ne razkrivajo zaradi občutljivosti osebnih podatkov evroposlancev.

Tudi v penziji ni slabo

Ko se poslancem mandat konča, lahko nekaj časa dobivajo primerno nadomestilo (znesek je enak plači, prejemajo ga največ dve leti), potem je tu še starostna pokojnina (po dopolnjenem 63. letu starosti). Če ima poslanec za sabo en mandat, mu tako pripada 1532,6 evra pokojnine, če ima za sabo dva mandata ali deset let v Evropskem parlamentu, pa je njegova pokojnina visoka dobrih tri tisoč evrov. Najvišja možna pokojnina evropskega poslanca sicer znaša več kot 6000 evrov (4 mandati)! Seveda pa lahko temu znesku prištejemo še pokojnino, ki so si jo prislužili z delom, ko niso bili poslanci.

No, se splača biti evroposlanec ali ne?

Nedavni prispevki