Ne samo covid-19, na Hrvaškem preži še ena nevarnost


Kot da vsakodnevne potrditve novih okužb s covid-19 niso dovolj velik problem pri naših južnih sosedih, Hrvatom turistično sezono kvari tudi okrog 15 centimetrov dolg črv z belimi iglicami. Ognjeni črv sicer ni neka nova vrsta na Jadranu, vendar pa jih potapljači in ribiči vsako leto opazijo vedno več in več.

Ognjeni črv je zlahka opazen predvsem zaradi rdeče barve, poleg tega pa niti ni tako majhen. Njegovo telo krasijo bele ščetine, sestavljene iz tankih, a ostrih iglic. Te iglice vsebujejo strup nevrotoksin. Najdemo ga tako v plitki vodi, pa vse do 40 metrov globoko v morju. Sicer ognjeni črv ni napadalen, težava pa nastopi, če se počuti ogroženo. Če ga nenamerno pohodimo, bodo njegove iglice zlahka predrle kožo, strup, ki ga črv spusti pa povzroči neznosno bolečino in zelo pekoč občutek. V hujših primerih so posledice vboda slabost in vrtoglavica, lahko celo kratkotrajno omrtvičenje dela telesa. Iglice ognjenega črva je potrebno iz bolečega mesta čimprej odstraniti, mesto vboda pa izpirati z morsko vodo. Če se pokažejo hujši simptomi, je potrebno čimprej obiskati zdravnika.

Ognjeni črv se je v letošnjem letu zelo razmnožil, saj je imel za to odlične pogoje – segrevanje morja. Ognjeni črv tudi ni pogost plen drugim morskim živalim, pa tudi ribiči ga ne uporabljajo za vabo pri ribolovu. Že v lanski sezoni je bil opažen v Rogoznici in na otokih Brač, Korčuli in Mljetu, letos pa lokacij ravno zaradi reševanja turizma nočejo izdati. Rast temperature morja pa je tudi, da se ognjeni črvi selijo proti severu.

Če se odpravljate v Dalmacijo, bodite previdni tako na kopnem kot v morju. Na kopnem preži virus covid-19, zato upoštevajte priporočila NIJZ glede socialne razdalje in higiene rok, v morju pa pazite, da ne stopite na ognjenega črva, saj vam lahko povzroči resne opekline.

Nedavni prispevki