Zakaj je dobro spremljati nosečnost po tednih?


Ali ste vedeli, da ima par, ki je popolnoma zdrav, le 25 % možnosti za zanositev, če ima spolni odnos v času ovulacije? Da, prav ste slišali. Zato vam najprej čestitamo za veselo novico in vam želimo veliko uspeha in zdravja v tem čudovitem in zelo razgibanem obdobju.

Nosečnost je zelo zanimivo, a tudi kompleksno obdobje

Običajna nosečnost traja 9 mesecev in jo po tednih razdelimo v tri trimesečja, glede na rast in razvoj otroka. Nosečnost se bo spreminjala iz tedna v teden in vam prinašala nove izzive, tako pozitivne kot tudi negativne. Kot se bo spreminjal vaš otrok od oploditve do rojstva, tako se bo spreminjalo tudi vaše hormonsko ravnovesje, telesne spremembe in počutje. Spremembe bodo velike in vas bodo lahko tudi presenečale. Nekateri nosečniški simptomi, kot so utrujenost, slabo počutje, slabost, zaspanost bodo za vas neprijetni, nekateri pa prijetni, seveda pa se vsaka mamica in vsaka nosečnost razlikuje, zato simptome nosečnosti lahko le opisujemo in ne natančno predvidimo.

nosečnost po tednih

Zakaj je torej dobro spremljati nosečnost po tednih?

Nosečnost je čas, ko se vi in vaše telo pripravljate na porod, kar bo za vaše telo predstavljalo veliko spremembo, hkrati pa se pripravljate tudi na prihod otroka na svet. Obdobje nosečnosti je zelo pomembno za razvoj otroka, zato ne pozabite, da kljub nekaterim težjim izzivom v času nosečnosti, je v tem obdobju ključno, da se znate sprostiti, prepustiti in uživati. Odstraniti je potrebno stres, skrbi in slabe navade kot so kajenje in pitje ter se posvetiti delu na sebi. Pozitivna samopodoba, umirjenost in sproščenost bo zelo pozitivno vplivala na vašega otroka. V prvem trimesečju boste lahko kar nekajkrat prikrajšani spanca. Če se vam bo to dogajalo, delajte stvari, ki vas veselijo in vas sproščajo ter se kljub temu poskušajte naspati. Ne pozabite tudi, da vas bo otrok lahko slišal v 27. tednu nosečnosti, zato je pomembno, da v tem obdobju umirite svoj glas, otroku pa lahko zavrtite tudi klasično glasbo, ki bo umirjala vas in otroka. Tako kot boste vi doživljali nosečnost, tako jo bo doživljal tudi vaš otrok, zato mu priskrbite lepo in varno prenatalno obdobje.

Nosečnost boste lažje doživljali in razumeli, če boste spremljali nosečnost po tednih

S tem si boste zagotovili tudi večjo sigurnost, da se vaš otrok pravilno razvija. Predlagamo vam tudi, da si doma naredite svojo preglednico v katero boste vpisovali spremembe, ki ste jih zaznali na svojem telesu, tako boste bolj ozavestili spremembe in ohranili boste dnevnik nosečnosti, ki ga boste z veseljem pogledali tudi, ko bo vaš otrok že na svetu. Poleg tega, pa v primeru, da boste večkrat zanosili, boste lahko primerjali vašo prvo nosečnost z ostalimi. V velikih primerih se simptomi nosečnosti razlikujejo glede na spol otroka, tako boste morda lahko kar brez pregleda predvideli spol vašega otroka. Zapisujte nosečnost po tednih tudi zato, da si boste spremembe lažje zapomnili in boste na pregledih zdravniku lažje razložili vaše fizično in psihično stanje.

Delite svoje doživljanje in spremembe s svojim partnerjem

Nosečnost po tednih pa lahko, če le imate to možnost, delite tudi s svojim partnerjem, saj boste na tak način tudi njega približali k otroku že v prenatalnem obdobju. Če boste spremljali nosečnost po tednih, boste veliko lažje pričakovali otroka in partner vas bo pri vaših hormonskih in telesnih spremembah bolje razumel in vas bo lažje podpiral pri neštetih izzivih. V tem obdobju boste potrebovali veliko oporo in razumevanje, zato se ne bojte deliti vaših občutkov in doživljanj s svojimi bližnjimi. Bližnji vas bodo razumeli in vam tako lažje stali ob strani.

Prepustite se obdobju, odvrzite stres in uživajte v enkratni izkušnji nosečnosti in rojstva otroka. Spremljajte nosečnost po tednih in uživajte ob razvoju otroka že v času nosečnosti.

Recent Posts