Nov petek – novi protesti proti vladi


V Ljubljani, Mariboru in tudi po drugih slovenskih mestih je potekal že četrti petkov protest. Varovalne ograje okrog parlamenta so postavili že dopoldne, udeleženci pa na Trgu republike pa so tokrat zbirali tudi podpise s pozivom, naj vlada odstopi. Neuradno naj bi peticijo v podporo vladi Janeza Janše do včeraj podpisalo okrog 50.000 volivcev.

Danes je bil protest najavljen za 19. uro, pred pričetkom pa so se začeli zbirati na Trgu republike, kjer so pred DZ na tla med drugim izrisali velik napis Naša last. V znak protesta zvonijo s kolesarskimi zvončki in hupajo.

Množica je po prvih ocenah tako številna kot prejšnje tedne. Karavano kolesarjev je s cestnimi zaporami in preusmerjanjem prometa nadzirala tudi policija. Po poročanju STA so protestniki na križišču Slovenske in Šubičeve ulice skušali premakniti ograjo, ki je preprečevala dostop po Šubičevi ulici do DZ, a so policisti to preprečili. Do izgredov ni prišlo, protesti potekajo mirno.

Tokrat se je del kolesarjev odpravil tudi mimo Ministrstva za okolje in prostor. Ministru Vizjaku očitajo, da na stežaj odpira vrata lobijem in zasebnim kapitalskim interesom na račun uničevanja narave in ohranjanja zdravega življenjskega okolja za sedanje in prihodnje generacije.

Organizatorjev protestov je več iniciativ, ki so ljudi h kolesarjenju vabile prek družbenih omrežij. S protesti opozarjajo, da vlada Janeza Janše pod krinko boja proti novemu koronavirusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati svoboščine ljudi.

V Mariboru naj bi se zbralo vsaj 400 kolesarjev. Protest se je začel s kroženjem okoli spomenika NOB na Trgu svobode. Protesti so potekali, sicer v precej manjšem številu kot v Ljubljani, tudi v Novi Gorici, Kopru, Celju, Kranju, Piranu in Kamniku. Tudi tam so vlado opominjali, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

Kot poroča RTV, naj bi podporo vladni koaliciji in njenim ukrepom pozno popoldne pred RTV Slovenija, nekaj ur preden so ulice preplavili kolesarji, izrazila tudi manjša skupina motoristov. Na rumene jopiče so si izpisali črke “Hvala vladi”.

Nedavni prispevki