Novih 5 potrjenih primerov okužb v Sloveniji!


Poročali smo že, da se število novookuženih s covid-19 naglo povečuje v Makedoniji, pa tudi v BIH. Tudi v Sloveniji smo, na podlagi včerajšnjih testiranj, potrdili nove okužbe in to kar 5 novih. Najprej je bila okužba včeraj ugotovljena pri eni od učenk drugega razreda jeseniške šole, kjer so takoj določili karanteno za cel njen razred in to za 14 dni. Okužba je bila potrjena še pri mami učenke, ki je zaposlena v Splošni bolnišnici Jesenice. Tudi v bolnišnici so testirali njene sodelavce ter bolnike, s katerimi je uslužbenka imela stik. Vsi testi so bili negativni.

Prav tako so v Ljubljani opravili test pri dveh učencih, ki sta pokazala sum na okužbo. Družina se je pred kratkim vrnila iz Rusije, kjer je trenutno žarišče covid-19. Oba testa sta bila negativna. Karantene šola ni odredila.

NIJZ je sporočil, da so včeraj, to je v petek v Sloveniji na podlagi opravljenih testov potrdili 5 novih okužb s covid-19.

Zaradi odlične epidemiološke slike je Slovenija odprla svoje meje in sprostila stroge ukrepe. Virus bo, po vsej verjetnosti, v prihodnje v večji meri prenešen iz tujine. Pomembno je, da je vsakdo, ki pride iz tujine dovolj odgovoren do sebe in drugih in se samoizolira, sploh če ima najmilejše znake okužbe. Virus je zelo hitro prenosljiv iz človeka na človeka.

Še vedno pa je potrebno upoštevati priporočila za samozaščito pred okužbo. Odgovornost je tako na posamezniku.

V prvem valu smo imeli Slovenci srečo. Imeli smo relativno malo okužb, žal tudi nekaj smrtnih žrtev. Verjetno si vsi želimo, da do novih sploh ne bi prihajalo, če pa že, pa vsaj ne v velikem številu. Strah in panika sta odveč, če se bomo držali osnovnih higienskih priporočil in priporočene varnostne razdalje tako doma, sploh pa v tujini.

Nedavni prispevki