Novo stanje okužb v Sloveniji, Hrastnik ponovno žarišče!


V soboto smo v Sloveniji potrdili 16 novih okužb s covid-19, na podlagi 565 opravljenih testov. Ljudi, ki potrebujejo bolnišnično nego je 21, od tega so štirje, ki so, zaradi težjega poteka bolezni na intenzivni negi. Zaradi koronavirusa ni umrl nihče.

Največ, kar 14, novih okužb so potrdili v Hrastniku, kjer je trenutno kar 73 aktivnih okužb. Razmere v Hrastniku, predvsem gre za Dom starejših občanov, so še vedno zelo resne. Od 73 aktivnih okužb je kar 41 ljudi okuženih med varovanci doma, 11 okužb pa izhaja od zaposlenih v tem domu. Ostalih 21 okužb izvira od občanov te občine.

Nihče od okuženih varovancev doma ni hospitaliziran. Njihov stanje je stabilno, se pa v hrastniškem domu upokojencev še vedno soočajo s hudo kadrovsko, pa tudi prostorsko stisko.

Tudi iz sosednje Hrvaške že od jutra poročajo o novih okužbah s koronavirusom. Turistična sezona tam je v polnem teku, zato so veseli vsakega turista. Trenutno je na Hrvaškem okrog 700.000 turistov. Če je Hrvaško v preteklih dneh Nizozemska uvrstila na njihov oranžni seznam, pa je pri Hrvatih sedaj prisoten vedno večji strah. Bojijo se namreč, da bi enako ravnale tudi kakšne druge države Evropske unije, ali hujše, da bi države celo odsvetovale potovanje na Hrvaško zaradi njihove epidemiološke slike. S tem namenom so izdelali tudi svoj zemljevid regij. Po njihovih izračunih so vse regije, razen vzhodne Hrvaške, varne, torej je varna tudi obala.

Novo rast okuženosti z virusom pa so zaznali tudi v Španiji in na Portugalskem.

Nedavni prispevki