(Ob)vladati sebe je največja oblast


»Tresla se je gora, ampak miši ni bilo« tako nekako je zvenelo ob prvi napovedi petkovih protestov proti vladajoči vladi Janez Janše. Zgodilo se ni nič, kar bi vsaj za milimeter omajalo vladno koalicijo. Kolesarji že od prvega protesta dalje niso zanesljivo prepričani, zakaj protestirajo. Nekaterim je všečno, ker se nekaj dogaja, večina pa le ne mara Janeza Janše, ampak ne vedo zakaj ne. No, vsaj povedati ne znajo. Vsakih nadaljnjih kolesarskih protestov se udeleži vedno manj ljudi, tudi opoziciji je že počasi postalo jasno, da jim na takšen način ne bo uspelo priti na tako želeno oblast.

Ker kolesarski protesti levim ne prinašajo želenega učinka, kot tudi ne njihove ošabne in samovšečne predstave v Državnem zboru pri sprejemanju pomembnih ukrepov pomoči državi prejšnji teden, si je potrebno domisliti česa drugega.

Predsednik vlade je pred nekaj dnevi vse opozicijske stranke povabil k sodelovanju, ker je ocenil, da so pred Slovenijo pomembni in težki časi, ki jih je lažje premagovati skupaj. Na sodelovanje se bo po napovedih Zmaga Jelinčiča Plemenitega, odzvala le SNS. Ostale stranke SD, LMŠ, SAB, Levica, so sodelovanje gladko zavrnile, kar pa niti ni presenetljivo. Znano je, da si te najbolj želijo predčasnih volitev, ne pa sodelovanja z Janezom Janšo. Toda, kako bi lahko izpeljali volitve, če pa je koalicija trdna?

Edina možna rešitev, da se opoziciji uresničijo želje po predčasnih volitvah je konstruktivna nezaupnica vladi. V zadnjem času smo že bili priča prestopom članov strank iz ene v drugo, pravzaprav tudi iz koalicije v opozicijo. Če stvari, ki se dogajajo povežemo med seboj in vključimo v zgodbo še medene besede Dejana Židana, ki vidi Tanjo Fajon kot novo mandatarko, potem je vse jasno. Če opozicija želi, da vlada izgubi večinsko podporo zagotovljenih glasov, si bo seveda  prizadevala, verjetno v bližnji prihodnosti še bolj, da bo izstopov in prehodov še nekaj. Verjetno ravno iz stranke SMC.

Seveda, vse je legalno, nezaupnica vladi je zapisana v Ustavi Republike Slovenije. Sploh pa je lahko uresničljiva, če imaš zato podporo večjih medijev, ki imajo osnovno nalogo blatenje trenutne vlade. Po drugi strani pa opozicija igra nevarno igro. Javnost zna sama presojati, kaj je moralno in kaj ne. Ni težko razumeti močne želje po oblasti, bi se pa morali zavedati v opoziciji, da (ob)vladati sebe, je največja oblast.

Nedavni prispevki