Odzval se je župan Ljubljane


Po dolgem zatišju, ko se je javnost že spraševala, kaj se dogaja z ljubljanskim županom, se je le ta včeraj oglasil. Kljub temu, da v Sloveniji, prav tako v sosednjih državah kot sta Hrvaška in Avstrija (mimogrede, tudi v Avstriji zaznavajo porast novo okuženih), zaznavamo večje število potrjenih primerov okužb, pa ljubljanski župan napoveduje veliko proslavo ob dnevu zmage, ki je bil 9. maja. Kot je povedal, bo proslava 4. avgusta in bo potekala v sodelovanju Zveze združenj borcev. Izbran datum proslave pa je pritegnil pozornost in seveda zagotovo ni naključen, saj se je točno na ta dan rodil preminuli častni meščan Ljubljane in nekdanji vodja ZZB NOB, Janez Stanovnik.

Z omenjeno proslavo pa se je župan obregnil tudi na minulo praznovanje Dneva državnosti na Kongresnem trgu. Po njegovem mnenju je policija takrat središče Ljubljane preveč zaprla z ograjami, čeprav je res, da se lahko o tem policija sama odloči. Kot je povedal, je policija napovedala le zaporo Kongresnega trga in Trga republike ter dostop do njega, zaprli pa so še Hribarjevo nabrežje. Župan Janković je bil kritičen tudi zaradi velikega števila prisotnih policistov, ki jih je bilo po njegovem mnenju več kot na tekmi med večnima nasprotnikoma v nogometu med Ljubljano in Mariborom.

Glede same državne proslave je povedal, da se je ni udeležil, ker ga je zmotilo to, da na proslavi niso bili prisotni praporščaki. Ljubljanski župan ni šel mimo protestov, ki se odvijajo vsak petek v Ljubljani in povedal, da se jih ne udeležuje. Posredno pa je protestnikom izrazil podporo, saj pravi, da je pravica do protestov zapisana v slovenski ustavi in da lahko protestirajo vsi. V prihodnje si želi, da bi se protesti odvijali na spoštljiv način. Glede protestnikov, ki protestirajo v podporo vladi, pa je Janković predlagal, da si izberejo kakšen drug dan.

Nedavni prispevki