Olimpijske igre bodo!


Predsednik mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je za javnost sporočil, da je leto 2021 zadnja možnost za izvedbo tokijskih olimpijskih iger. Olimpijske igre v Tokiu bi se morale sicer začeti že letos poleti, vendar pa so preložene na leto 2021.

Bach je danes za BBC poudaril, da prelaganje izvedbe olimpijskih iger ne more iti v nedogled. Tako naj bi se olimpijske igre začele 23. julija 2021 in bodo trajale do 8. avgusta. Olimpijada se bo še vedno imenovala Tokio 2020.

Paraolimpijske igre, ki naj bi se prvotno začele 24. avgusta letos, bodo po novem potekale med 24. avgustom in 5. septembrom 2021.

V 124 – letni sodobni zgodovini olimpijskih iger pa prvič prihaja do zamude. Leta 1916 so jih sicer odpovedali zaradi prve svetovne vojne, prav tako leta 1940 in 1944 zaradi druge svetovne vojne. Bojkoti hladne vojne pa so vplivali na poletne igre v Moskvi in Los Angelesu leta 1980 oziroma 1984.

Ker gre za prve preložene olimpijske igre v zgodovini iger, Bach upa, da bodo te edinstvene in neponovljive.

Japonski premier Shinzo Abe je priznal, da bo težko organizirati igre, če država ne bo uspešno premagala covid-19. Japonska je namreč zabeležila več kot 17.100 primerov in 797 smrti zaradi pandemije, vendar pa zadnje obdobje število okužb močno upada. Z vidika varnosti za zdravje športnikov se strinja tudi Bach in pravi, da se zanaša tudi na nasvete in pomoč Svetovne zdravstvene organizacije.

Zimske olimpijske igre v Pekingu, ki bodo leta 2022, naj bi se na Kitajskem odvijale le šest mesec po Tokijskih igrah in zato je Bach jasen: » kar zadeva Japonsko, naslednje poletje je za organizacijo olimpijskih iger v Tokiu,  zadnja možnost.

Nedavni prispevki