Opoziciji predstavlja grožnjo, v glavah odgovornih ljudi pa je skrb za zdravje


Sprejet je zakon, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covid-19, četrti po vrsti, in med drugim, vsebuje tudi pravno podlago za uvedbo aplikacije za sledenje stikov z okuženimi osebami v karanteni. Za vzpostavitev kot tudi za delovanje aplikacije bo odgovorno ministrstvo za javno upravo. Namestitev aplikacije bo brezplačna in povsem prostovoljna, razen v primerih, če bi bili okuženi z virusom ali imeli odrejeno karanteno, v tem primeru bi bila namestitev aplikacije obvezna. Aplikacija bo na voljo čez nekaj tednov. Kot je poudaril minister za javno upravo, aplikacija ne bo shranjevala geolokacijskih podatkov posameznika.

V Sloveniji v zadnjem mesecu beležimo porast okužb z novim koronavirusom. Cepiva še ni, zato bi uporaba omenjene aplikacije lahko predstavljala omejevanje širitev okužb v populaciji.  Predvsem v opoziciji pa so do mobilne aplikacije kritični. Aplikaciji torej že dalj nasprotujejo v opoziciji, predvsem iz strahu pred pretiranim nadzorom in zlorabo zbranih podatkov.

Stranka LMŠ je mnenja, da je Janšo vedno zanimal nadzor in temu nasprotujejo in se upirajo. Menijo tudi, da dokler bo predsednik vlade Janša, aplikaciji absolutno ne zaupajo. Torej, če je drugje po svetu aplikacija nekaj čisto normalnega, opoziciji predstavlja grožnjo, ker je ta predlog sprejela aktualna vlada. Namesto da bi bil cilj politikov skrb za zdravje ljudi, se politika spet ukvarja sama s sabo. V stranki Levica opozarjajo, da uvedba aplikacije pomeni grob poseg v ustavne pravice. Napovedali so tudi ustavno presojo.

Ampak prav take aplikacije že dalj časa uporabljajo po vsem svetu. Osnovni in edini namen aplikacije je varovanje zdravja ljudi, z njo pa ne gre za poseg v zasebnost. Z aplikacijo je dokazano hitrejša zajezitev širitve okužbe, je pa res, da mora to aplikacijo, da bo dosežen učinek, uporabljati čim večje  število ljudi. Aplikacijo sicer  uporabljajo na Japonskem, Novi Zelandiji, Indiji, Avstraliji, Izraelu, pa tudi v Kolumbiji, Južni Koreji, Katarju, Gani itd.. Tudi v Evropi je aplikacija zelo razširjena in uporablja jo že večina evropskih držav. Uvajali naj bi jo tudi na Hrvaškem. Poleg Slovenije pa aplikacije ne uporablja še Švedska. Je pa res, da v Italiji, Švici, na Madžarskem in Norveškem, pa na Danskem in v  Španiji, prav tako v Avstriji itd, kjer aplikacijo uporabljajo, nimajo opozicije kot pri nas, ki jim je bolj kot interes za zdravje ljudi, trn v peti zgolj Janez Janša.

Sicer pa ljudje dnevno uporabljamo pametne telefone in aplikacije, kjer dovoljujemo pridobivanje podatkov, pri čemer se aplikacije ne nanašajo na ukrepe varovanja zdravja. Na primer samo Google nas vsakodnevno spremlja, kje se gibamo, kjer nakupujemo, kje parkiramo itd. Ampak očitno to vendarle nobenega ne moti.

Nedavni prispevki