Pet nasvetov, kako krepiti otrokov naravni imunski sistem


Jesen je tu. Z njo pa tudi konec brezskrbnega poletja. Virusi in bakterije se zopet veselijo svojih gostovanj v človeških telesih, kjer bodo delali zgago.

Farmacevtska industrija pa se že veseli povečanih prihodkov od prodaje tako preventivnih kot kurativnih farmacevtskih izdelkov. Tudi ponudniki prehranskih dodatkov si manejo roke. Mi, starši, pa hitro v nakup, da zavarujemo svoje otroke.

No, jaz absolutno ne spadam mednje. Moji otroci so bili v glavnem zdravi. Srečnica, bi rekel marsikdo. Res je. Jaz sem otrokov imunski sistem začela graditi in krepiti že v nosečnosti. Pa ne s prehranskimi dodatki in ostalo svinjarijo. Bila sem vesela nosečka. Veliko sem se gibala na svežem zraku. Jedla sem dobro hrano in spila zadostne količine vode. Izogibala sem se stresnim situacijam. Skratka, v nosečnosti sem uživala. Prva je bila planirana. Druga, mnogo kasneje, ne. Pa vseeno.

Otroci se rodijo edinstveni in popolni. Mi jim potem s svojim zgledom in ravnanjem vsadimo vse oblike njihovega odziva na okolico. Kako so naše edinstvene kopije, ne bom pisala. Za to so drugi. Že pred leti sem sodelavko opozorila na rušenje imunskega sistema pri otrocih, ker jim je dajala prehransko dopolnilo iz lekarne. Če otroke hranimo s hranili z krepitev imunskega sistema, se telo nanje navadi. Tako začne pešati naravni otrokov imunski sistem. In lepega dne se sesuje in nastane bolezen, ki jo je zelo težko ozdraviti. Ozrimo se okoli sebe. Koliko otrok je neozdravljivo bolnih, s kroničnimi boleznimi, raznimi alergijami in ‘nevemkajše’ boleznimi.

otrokov imunski sistem

Kako ščitimo in krepimo otrokov imunski sistem?

Prvo in najpomembnejše. Zaščitite otroka pred stresom. V današnjem času se od otrok pričakuje vse preveč in so že od malega izpostavljeni stresu. Tudi prepiri med starši in sorodniki ne pripomorejo h krepitvi otrokovega imunskega sistema. Brzdajte se pred njimi in svoje frustracije stresajte drugje ali takrat, kadar otrok ni v bližini. Ko ste z otroki, bodite veseli in nasmejani. Vem, v današnjem času to ni ravno lahko. Z malo vaje se pa da. Verjemite. Tako bodo otroci veseli in sproščeni. Otrokov imunski sistem pa bo v ravnovesju s telesom in umom.

Drugo. Prehrana. Večni boj v medijih. Ampak prvo pravilo: Čim večkrat jejte z otroki v miru za mizo. Drugo: Če je le mogoče, pripravite hrano skupaj z otroki. Tako bodo otroci vedeli, kaj je v njej in bodo manj izbirčni. Pa še ‘fajn’ se jim bo zdelo, ker so sami pripomogli k temu. Vsebina obroka pa naj bo v skladu z vašimi možnostmi in navadami. Ne nasedajte medijem. In še: uživajte v hrani. Nekaj na hitro in v stresu je strup. V takšnih situacijah zadostuje kozarec vode.

Tretje. Dovolj tekočine. Pomanjkanje vode v telesu dela nepopravljivo škodo imunskemu sistemu. Spodbujajte otroke, da pijejo vodo. Najlažje jih nahecamo, če jo pijejo po požirkih. Tudi spiranja hranil iz telesa bo tako manj. Hecno in fajn se jim bo zdelo, če jim ponudite manjši kozarec vode in veliko žlico. Da z njo popijejo vodo. Pa še nobene škode ne bo, če se polijejo. Smeh in tekočina. Odlično za otrokov imunski sistem.

Četrto. Gibanje na zraku. Vsaj eno uro na dan. Tudi, ko sta dež in mraz. Otrokov imunski sistem se bo dodobra okrepil. Če ne drugega, naj pa pri odprtem oknu skače in se brca v rit. Verjemite, otroška domišljija ne pozna meja.

Peto. Druženje. Otroci so socialna bitja. Naj se tako tudi izražajo. Ne na socialnih omrežjih. Doma se igrajte z otroki. Povabite njegove prijatelje. Izmislite si vse mogoče igrice. Tudi pitje z veliko žlico iz malih kozarcev. Postavite jim problem in naj ga rešujejo na razne načine. Idej je na spletu dovolj. Otrokov imunski sistem pa se bo krepil.

Vse farmacevtske in druge praške pa prepustite prodajalcem. Ali pa jih uporabite v resnično izjemnih situacijah. Tudi take se, žal, najdejo. Sodelavka me je poslušala in je opustila te pripravke. K sreči. Dekleti sta ostali kljub vsemu zdravi.

Nedavni prispevki